© Istock

11 (u)vaner du kan slutte fred med

Dine løbesko samler støv, du ser alt for meget TV, og i weekenden kan du ikke komme ud af fjerene. Tag det roligt. Dagligdagens små (u)vaner er nemlig ikke nødvendigvis så usunde, som du går og tror.

5. oktober 2015 af Jerk W. Langer.

1. Jeg spiser en del rødt kød Dette er mest af alt en – skal vi kalde det – klimamæssig uvane, for kostmæssigt er rødt kød fra gris, ko, okse, lam og ged en fantastisk kilde til de mættende animalske proteiner samt til mineralet jern. Gå efter de fedtfattige varianter af ordentlig kvalitet – gerne økologisk og også gerne opdrættet på friland, for så indeholder kødet væsentlig flere af de gode omega-3-fedtsyrer, som dit stofskifte delvist omdanner til fiskeolier. Vi skal selvfølgelig lige have med, at store mængder rødt kød øger faren for bl.a. tyktarmskræft, men her er det især de forarbejdede kødvarer som pålæg, bacon, pølser og den slags, der er skurkene. Desuden indeholder rødt kød stoffet carnitin, som ifølge et forskningsprojekt tilbage fra 2010 fra University of Connecticut kan mindske muskelømheden efter træning betragteligt.

2. Jeg drikker nok lidt for meget Nyder du alkohol, så drik, som franskmændene, italienerne og spanierne gør det: Kun lidt hver dag, kun til måltider, og bliv aldrig beruset. Alkohol er et tveægget sværd, som sænker faren for blodpropper og demens, men omvendt øger det risikoen for forhøjet blodtryk og kræft. Den høje promille er særlig farlig. Så drik med måde.

3. Jeg er vild med ost Kan du ikke undvære din vanlige dosis ost, er der gode nyheder. Modsat mælk hæver ost nemlig ikke kolesteroltallet. Det dokumenterer forskning fra flere lande. Det høje kalciumindhold transporterer mættet fedt ud af kroppen, før det optages i kroppen, ligesom de særlige bakteriekulturer er supersunde. Ost indeholder mange mættende animalske proteiner og nedsætter måske endda risikoen for type 2-diabetes. Men pas på kalorierne: Indtil videre anbefaler kostrådene først og fremmest de magre oste. Skift evt. den fede smelteost ud med parmesan, som er sprængfyldt med protein.

4. Jeg ser for meget TV Hvis du har svært ved at løsrive dig fra fodboldkampene eller dine (mange) andre yndlingsprogrammer i TV, kan du udnytte de uundgåelige reklamepauser eller spilstop i kampen til andet og mere end at gribe ud efter fjernbetjeningen eller din smartphone for at slå tiden ihjel. Rejs dig fra sofaen, og gør et eller andet – undtagen at sætte dig foran computeren. Læg tøj på plads, ryd op, smør madpakke, tøm opvaskemaskinen. Alt tæller med, og de få minutters aktivitet er nok til at aktivere enzymet LPL i blodkarrene, der støvsuger blodet for farligt fedt. For hvis vi skal være ærlige: Det stillesiddende liv – især foran TV og computer – er, ud over rygning, helbredets værste fjende. Inaktivitet i fritiden er endnu farligere end en inaktiv arbejdsdag. Ifølge en australsk opgørelse koster det i gennemsnit 22 minutter af livet at se TV i 1 time på grund af den livsfarlige cocktail af total inaktivitet, passiv hjerneaktivitet og ikke mindst de snacks, man forfalder til at hygge sig med.

5. Jeg løber ikke Løberne er overalt. På gader og stræder. Om morgenen og om aftenen. Indendørs og udendørs. Og ret skal være ret – det er eminent træning at løbe: Du forbrænder mange kalorier og banker konditionen i vejret. Men frygt ej – hvis løb bare ikke er dig, så lad være. Du kan lige så vel komme i topform på cyklen, i svømmebassinet, på rulleskiene eller i romaskinen. Kredsløbstræning – uanset typen – nedsætter risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og forhøjet blodtryk. Du kan også gribe vægtene, for styrketræning er også særdeles gavnligt. Fx har et studie fra Karolinska Institutet i Sverige vist, at styrketræning kan sænke mænds risiko for at dø af en kræftsygdom med op til 40 %. De svenske forskere fulgte mere end 8.000 mænd gennem 13 år, og forskningen viste blandt andet, at styrketræningen sænker mængden af kræftfremkaldende hormoner.

6. Jeg styrketræner ikke i fitnesscenter Styrketræning er vigtigt, især når man runder 40 år, men det behøver ikke at foregå i et fitnesscenter. De fleste kropsvægtsøvelser, som fx jump squats, armstrækninger, planke, lændeløft og mavebøjninger, kan laves derhjemme. Tag fx 20 eksplosive armstrækninger, mens vandet koger til morgenkaffen – eller snup 30 mavebøjninger inden aftensmaden. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

7. Jeg har virkelig travlt Det er faktisk sundt at have tryk på. Du yder bedre og opnår en personlig tilfredsstillelse. Det gælder især, hvis du har kontrol og medbestemmelse, hvis du føler, du selv får noget godt ud af besværet, og hvis du har interesse for det, du laver. Travlhed behøver ikke at gøre dig stresset. Det er først, når kravene fra job, familie, uddannelse, eller hvad det kan være, overstiger din formåen, at stress begynder at skade dig. En god start er med mellemrum at koble fra. Du kan fx slukke computer, smartphone og TV om aftenen.

8. Jeg elsker chokolade Og det er slet ikke så skidt endda. Chokolade sænker blodtrykket og har antiinflammatoriske egenskaber, som dæmper farlig betændelse. Ifølge en analyse fra University of Cambridge har chokoladenydere 37 % lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og 29 % lavere risiko for slagtilfælde. Men husk at vælge god, mørk chokolade – og den skal helst smage lidt bittert. Det er de bitre flavonoider i mørk chokolade, der har de gode egenskaber. Kakaoindholdet kan give dig et fingerpeg: jo højere kakaoindhold, desto flere flavonoider. Der er dog grund til at holde lidt igen – chokolade er en sand kaloriebombe. For at forbrænde 100 g mørk chokolade skal du typisk løbe 10 km eller cykle 20 km.

9. Jeg bruger ikke solcreme I det lune sommervejr kan man være fristet til at gennemføre sin løbetur i korte ærmer og shorts. Og så er det jo meget rart at vide, at man ikke død og pine skal smøres ind i en fedtet, gullig masse. Solcreme med faktorbeskyttelse er nemlig kun et supplement til en intelligent soladfærd. Vigtigst er det, at du søger skygge midt på dagen og aldrig bliver rød. Solcreme kan endda lokke dig til at opholde dig længere i solen, end du ville gøre uden, fordi du føler dig beskyttet. Hvis du skal ud på en flere timer lang tur på cyklen i bagende sommersol, så er du dog nødt til at være godt smurt ind i solbeskyttende creme.

10. Jeg spiser ikke morgenmad Vi har altid fået at vide, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, men det er en skrøne skabt af cornflakesproducenterne. Morgenmad er ikke vigtigere end andre måltider, og hverken børn eller voksne bliver nødvendigvis tykke af at springe morgenmaden over. I et forsøg spiste 8-10-årige børn morgenmad nogle dage, mens de andre dage sprang den over. Børnene følte sig selvfølgelig mere sultne til frokost på dage uden morgenmad, men de spiste ikke mere af den grund, og samlet set fik de flest kalorier på dage med både morgenmad og frokost. Samme konklusion er nået i et studie af 400 voksnes spisevaner og kalorieindtag.

11. Jeg sover for længe i weekenden Selvom det er bedst at sove godt og længe hver nat, kan det jo knibe lidt i hverdagen med at nå det, og så kan du indhente noget af det forsømte i weekenden. Godt nok bringer 10 timers søvn fredag og lørdag nat ikke helt koncentrationsevnen tilbage på fuldt niveau efter en stribe dårlige nætter, men dit immunforsvar, din blodsukkerbalance og kroppens betændelsesforsvar genoprettes heldigvis. Og det er vigtigt for at forebygge sygdomme, viser studier fra Penn State College of Medicine. En god nattesøvn er, ud over motion og sund kost, måske dit bedste værn mod overvægt. For lidt søvn tricker nemlig trangen til noget sødt. I en undersøgelse over en periode på 9 år blev 32-49-årige dobbelt så ofte tykke, hvis de kronisk sov for lidt. Blot 6 timers nattesøvn firedobler også faren for begyndende diabetes sammenholdt med 8 timers nattesøvn.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: