Sådan bliver du 10 år yngre

Sådan bliver du 10 år yngre

Selv om du har forsømt din krop i nogle år, er det aldrig for sent at gå i gang. Alle kan få en yngre krop ved at følge nogle simple råd og luge de værste synder ud af deres hverdag.

Side 1 af 4 Næste
  • Af Martin Kreutzer & Jesper U. Larsen.
  • Aktiv Træning nr. 2, 2015
Alder

Du kan ikke løbe fra din kronologiske alder, men din biologiske alder kan du i høj grad påvirke. Ved at leve sundt og dyrke konditions- og styrketræning kan du udsætte kroppens ældningsprocesser samt holde dig stærk og aktiv.

5 leveregler har afgørende betydning

Der er især 5 leveregler, du ikke kan bluffe dig uden om: Dyrk masser af motion, undlad at ryge, hav et positivt sind, drik alkohol med måde, og spis en sund og varieret kost.

Prioriterer du disse 5 råd, vil du ikke blot føle dig yngre og sundere i din hverdag, du kan også se frem til markant flere år uden aldersbetingede problemer – nogle undersøgelser viser en gevinst på op til 16 ekstra år på toppen, hvis du starter i tide. Selv om det aldrig er for sent at starte, er der rigtig meget at hente ved at komme i gang så tidligt som muligt.

Senest i 30’erne bør du fx helt droppe smøgerne. Har du hidtil været storryger, går der cirka 10 røgfrie år, før din sygdomsrisiko er nedbragt til normalt niveau. Har du aldrig røget, kan du glæde dig over at have sat adskillige år ind på ungdomskontoen. Du kan også med fordel spise i forhold til netop din alders udfordringer.

I din kost skal du fra 30’erne til at være opmærksom på at få mere mad med kalk (fx mælk og mager ost) og D-vitamin (fx æg og makrel), da dine knogler nu begynder at afkalke. Endvidere skal du så småt til at spise mere fedtfattigt, hvis du ikke vil lægge ekstra kilo og år til din fremtoning. Din forbrænding vil falde 2-5 procent, frem til du runder de 40 år, og stofskiftets tempo fortsætter skånselsløst nedad resten af livet. Fokus på næringsrig og mættende mad med få kalorier bliver derfor endnu vigtigere i takt med, at du fylder 40, 50 og 60 år.

Sund kost holder kroppen på toppen

Sund kost handler dog ikke kun om at spare kalorier, men i lige så høj grad om at styrke din krops celler og immunforsvar, fordi bakterier, kræftceller og andre antigener i din krop med alderen uskadeliggøres i et langsommere tempo. Tænk her på at få rigeligt med antioxidanter puttet ind i dine daglige måltider – de modarbejder cellernes forfald. Du finder dem især i farverige frugter, mørke grønsager og hvidløg. Synes du, at det er for besværligt at holde styr på, hvilken mad der indeholder antioxidanter, alskens vitaminer og lignende, kan du nøjes med at følge de officielle kostråd. Spis hver dag 600 gram frugt og grønt og 75 gram fuldkornsprodukter, og supplér med enten kartofler, ris eller pasta. Spar på fedt, sukker og hvidt brød, sluk din tørst i vand, og få fisk 2-3 gange om ugen.

Det handler om høj livskvalitet hele livet

Motion er heller ikke til at komme uden om, hvis du gerne vil skrue dit biologiske ur nogle år tilbage. Konditionstræning holder dit hjerte ungt og giver din hud glød. Løfter du jævnligt jern, kan du som 70-årig stadig have samme muskelstyrke som en utrænet 40-årig – en overraskende vigtig faktor ikke kun for dit velvære, men også som værn mod alvorlige sygdomme. Anti-ageing handler ikke om at opnå evig ungdom, men om at leve et aktivt og godt liv længst muligt. Netop gennem sunde vaner sikrer du dig chancen for markant højere livskvalitet hele livet.

Mere om samme emne

Side 1 af 4 Næste

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
Test: Er din krop ældre end dig?

Test: Er din krop ældre end dig?

Test |

Lader du vægten stå til, kan det få ...

Test din vægt
Test: Gør dine søvnvaner dig ældre?

Test: Gør dine søvnvaner dig ældre?

Test |

Søvn har en kæmpe betydning for vores ...

Test dine søvnvaner
Test: Gør din livsstil kroppen ældre?

Test: Gør din livsstil kroppen ældre?

Test |

Rygning, alkohol og stress er nogle af ...

Test din livsstil
Test: Gør dit kredsløb din krop ældre?

Test: Gør dit kredsløb din krop ældre?

Test |

Kredsløbssygdomme er en af de store ...

Test dit kredsløb
Nyeste
Forskere: Ældre søskende er de klogeste

Forskere: Ældre søskende er de klogeste

Alder |

Måske har du selv haft det på ...

Læs mere
5 grunde til at teenagere er kropumulige

5 grunde til at teenagere er kropumulige

Alder |

Når en teenager bliver rasende over ...

Læs mere
Her klarer de ældre sig BEDRE end de unge

Her klarer de ældre sig BEDRE end de unge

Mental sundhed |

Der er al mulig grund til at glæde sig ...

Læs mere
Derfor lever overvægtige længst

Derfor lever overvægtige længst

Alder |

Ny forskning viser, at (nogle) ...

Læs mere
Cookie- og privatlivspolitik