© YouTube.com

Derfor må du IKKE dobbelt-dyppe

Videnskaben har talt: Se her, hvorfor det er ulækkert at dobbelt-dyppe sin chip

16. august 2016 af Karine Kirkebæk

Du har spist halvdelen af din chip, der var svøbt ind i dip. Hvad gør du? Enten er du en af dem, der dypper den igen. Eller også er du ikke.

Her kommer George Costanza i tv-serien Seinfeld i en korporlig diskussion pga. et dobbelt-dyp.

Men er det forsvarligt at dyppe chippen i dippen to gange? Det giver forskere fra Clemson University i South Carolina nu svaret på én gang for alle i mediet The Conversation.

Hvilke bakterier kan du rage til dig?

Den amerikanske forskning viser, at du bør være opmærksom på, om du deler skål med en dobbelt-dypper. For du kan redde dig bakterier og virusser, der overføres ved fx hoste og nys, og blive smitte med alt fra forkølelse til influenza og det, der er værre.

Ikke helt overraskende kommer forskningsresultatet netop fra USA, for amerikanerne har nemlig et implementeret udtryk for fler-dypperiet: double-dipping. Forskerne ville finde ud af, om bakterier fra munden kan hoppe fra chippen og sætte sig i dippen – klar til at springe på den næste, der dypper sin chip.

Bakterier fester på kiks med savl

Forsøget fra Clemson University's første fase gik først ud på at sammenligne antallet af bakterier på en afbidt kiks og en kiks uden bidemærker og kontamineret savl.

Begge slags kiks blev lagt i vand, og vandet med den opløste kiks, der var bidt af, indeholdt tusind flere bakterier pr. milliliter vand end vandet med den hele kiks.

Næste trin i forsøget var at måle bakterier i en dip efter, at den hele og den afbidte kiks havde fået sig en dukkert i den. Altså hvad der svarer til et enkelt dyp og et dobbelt-dyp.

1000 bakterier pr. ml. dip

Efter et enkelt dyp kunne forskerne ikke måle bakterier i dippen.

Men efter et dobbelt-dyp fandt forskerne fem gange flere bakterier – 1000 bakterier pr. milliliter dip. I forsøget var dippen en salsa.

To timer efter de to dyp var antallet af bakterier faldet til ca. 150-200 bakterier pr. milliliter dip. Det skyldes, at salsaen har en pH-værdi på fire, og derfor er sur og slår de ubudne bakterier ihjel med tiden.

Jo mere flydende en dip er, jo flere bakterier kommer der iøvrigt i, når man dobbelt-dypper. Det skyldes, at dyppelse som salsa eller flydende chili nemmere glider af chippen og ned i dippen, når man dobbeltdypper, end hvis man for eksempel dypper i smeltet ost eller smeltet chokolade. Og hvis du absolut skal dobbelt-dyppe, så husk at brug et hjørne af chippen, der endnu ikke har været i berøring med dine læber.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: