FORSKNING: Dovne mennesker er klogere

Dropper du snacken, hvis det betyder, at du skal rejse dig fra sofaen? Så er du i følge forskningen klogere end de fleste andre!

22. november 2016 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Vi kan alle sammen forfalde til sofaen i ny og næ, men et amerikansk studie viser nu, at intelligente mennesker generelt bruger mere tid på at dovne den, end de knap på intelligente.

Studiet af dovne mennesker

Studiet er foretaget på Florida Gulf Coast University, hvor 60 af forsøgspersonerne ved hjælp af et spørgeskema blev placeret i en gruppe med enten "tænkere" eller "ikke-tænkere" - afhængigt af deres lyst og evner indenfor udvikling af idéer og andre opgaver, der kræver stor hjerneaktivitet.

De følgende syv dage bar de udvalgte et apparat, der målte deres bevægelser og aktivitetsniveau.

Studiet viste, at "tænkerne" var langt mindre aktive i løbet af ugen end "ikke-tænkerne".

Derfor er kloge mennesker dovne

Forskerne bag studiet mener, at forklaringen på, at de kloge mennesker dovner den mest er, at der skal mere til, før de keder sig. Af den grund kan de bruge længere tid fordybet i tanker. De, der har en lavere IQ keder sig derimod mere, og har i højere grad brug for at kickstarte hjernen ved hjælp af fysisk aktivitet.

Resultaterne fra studiet blev udgivet i fagbladet Journal of Health Psychology, og er blevet beskrevet som meget pålidelige statistisk set, på trods af, at studiet er foretaget på et lavt antal personer.

De kloge skal også bevæge sig

Det lavere aktivitetsniveau er dog ikke sundt - heller ikke for kloge mennesker. For lidt fysisk aktivitet kan føre til flere livsstilsygdomme, og alle bør derfor komme op af sofaen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: