Mand smiler, pæne tænder, indenfor, close up
© Colourbox

Sådan bevarer du det sunde smil

Vi mænd er generelt dårlige til at passe på vores tænder, selv om de er et af vores vigtigste redskaber.

20. maj 2010 af Claus Sonne

Rødvin, kaffe, rygning og syreangreb begynder for alvor at sætte spor i 30-40-års-alderen. Det kan føre til store problemer - ikke kun for tænderne - men for vores helbred generelt. I værste fald kan det medføre blodpropper. Heldigvis er det nemt at undgå med nogle sunde vaner. Det store, sunde tandpastasmil kommer ikke af sig selv. Det kræver en daglig indsats med tandbørste og tandtråd. Til gengæld er der godt nyt, hvis du frygter, at dine tænder helt naturligt forfalder, fordi du bliver ældre.

Problemer med helbredet som helhed

Det er ingen naturlov, at tænder bliver grimme eller falder ud. Faktisk er dine tænder et fantastisk instrument, der både kan tygge, bide, rive og flå - også når du kommer op i alderen. For passer du dine tænder og dit tandkød, behøver der ikke at opstå problemer. Desværre er vi mænd ikke nær så gode til tandhygiejne, som kvinder er, og vi har derfor væsentlig flere problemer med tænderne og dermed også flere problemer med helbredet som helhed. For i de senere år har forskerne opdaget en sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og alvorlige sygdomme som blodpropper, betændelse i hjerteklapperne og type 2-diabetes.

Bakterier trænger ud i blodbanen

Årsagen er, at der i din mund findes ca. 800 forskellige bakterier. Som udgangspunkter dine mundbakterier venligtsindede og med til at holde mund og tænder sunde - godt hjulpet af immunforsvaret - men der er undtagelser. Værst er de bakterier, der udløser tandkødsbetændelse, der igen kan blive til paradentose, som er betændelse i blandt andet den knogle, hvor tandroden sidder fast. Problemet med disse bakterier er, at de meget let kan trænge ud i blodbanen, fordi betændelsen gør tandkødet sårbart og let-blødende. Og dit blod er bestemt ikke det mest hensigtsmæssige sted for levende, fjendtlige bakterier. Lander de i blodbanen, generer de ikke kun dine tænder, men kan medvirke til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme og andre dårligdomme.

Dårlige tænder giver blodpropper

Forskning fra University at Buffalo i USA viser, at risikoen for at få en blodprop i hjertet stiger med 24 procent, hvis man har et alvorligt tilfælde af paradentose sammenlignet med et mildt tilfælde. Ud over risikoen for en blodprop i hjertet er også risikoen for en hjerneblødning forøget, hvis du har paradentose. Forskerne mener, at bakterier fra tandkødet kan opbløde aflejringer af fedt i blodårerne, hvorefter mindre stykker fedt via blodet transporteres videre til mindre blodårer, som så lukker til. Også det såkaldt C-reaktive protein, der blandt andet medvirker til at lukke dine blodårer med aflejringer, spiller en negativ rolle her. Men inden du bliver helt rundtosset af udsigten til død og ødelæggelse i denne sammenhæng, så stop engang.

Husk at besøge din tandlæge

For selv om listen af lidelser er både lang og grim, så er der altså tale om en problematik, som du har mulighed for at forebygge. For det første er der gode muligheder for at undgå at få tandkødsbetændelse og paradentose, hvis du husker at forebygge med tandbørstning og god mundhygiejne - og i øvrigt husker at besøge din tandlæge. Og for det andet er der tale om lidelser, som tandlægen rent faktisk kan gøre noget ved - og ikke mindst, hvis du selv gør en indsats. Og ja, så er vi tilbage ved tandbørsten, tandpastaen, tandtråden og de klassiske råd om at skære ned på sukker og syre. Er du ryger, så er der naturligvis også meget at hente med hensyn til dine tænders sundhed, hvis du vælger at lægge smøgerne helt og aldeles på hylden.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvad er det bedste ved vintertræning?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: