Spis ost: Lev længere og få bedre hjertesundhed

Ost har i mange år været anset som usundt - men ligesom det er tilfældet med chokolade, kaffe og rødvin, så viser det sig nu, at osten har nogle positive effekter på vores helbred!

29. november 2016 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

I mange år har en god grundregel været, at alle de lækre ting er usunde ... Forskerne har heldigvis fået øjnene op for, at de smagfulde fødevarer også har positiv effekt på vores helbred! Og nu er turen kommet til ost.

Ost for et længere liv

Det er ikke altid let at holde styr på retningslinjerne for, hvad der er sundt, og hvad der er usundt. Mange af de fødevarer, som vi er vant til at holde lidt igen med, viser sig nu at have positiv effekt på vores generelle sundhed.

Det gælder også ost, der tidligere har været associeret med forhøjet blodtryk grundet det høje fedtindhold. Men et studie viser nu, at ost muligvis kan være decideret livsforlængende. Grunden til dette kan findes i kemikaliet spermidine, der findes naturligt i lagret ost.

De østrigske forskere gav spermidine til forsøgsrotter, og dette fik dyrene til både at leve længere og få bedre hjertesundhed. Forskningen er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Medicine.

Ost: Den videre forskning

Det er stadig tilbage at finde ud af, om resultaterne også gør sig gældende for mennesker - samt hvor stort et indtag af ost, der er det optimale.

En tidligere rundspørge blandt 800 italienere giver dog forskerne positive forventninger. Her viste det sig nemlig, at de der angav, at de havde et højt indtag af kemikaliet, havde hele 40 procent lavere risiko for at blive ramt af hjerteanfald, samt nedsat risiko for hjertekarsygdomme.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: