© Colourbox

Hjælp fordøjelsen

Her får du 5 simple kostråd, der tøjler stressen, og får dig gennem hverdagen.

25. maj 2010

Sådan får du en bedre fordøjelse:

Spis fiberigt. Stress har den kedelige bivirkning, at kroppens hormoner påvirkes i en grad, så fordøjelsen stort set sætter ud. Så oven i, at der er fuldt tryk på de mentale kedler, skal der pludselig bakses med en mave, der går i hårdknude. Med den rette kost kan du dog løsne op for problemet. Det gælder især om at skrue op for indtaget af kostfibre, når du skal bringe mavefunktionen på fode igen.

De grove plantedele giver masser af fylde til tarmen og presser mod tarmvæggene og sætter på den måde skub i tarmenes rytmisk pulserende sammentrækninger - den såkaldte peristaltik. Resultatet er en forbedret fordøjelse, hvor madresterne hurtigere transporteres igennem systemet, og maven holder op med at volde for mange problemer. Fuldkornsprodukter, grove grønsager og de fleste former for frugt er fortrinlige fiberkilder.

Spis forskellige typer fiber. Det er vigtigt at variere fiberkilderne, for der findes overordnet 2 forskellige typer kostfibre - de uopløselige fibre og de opløselige fibre - og de påvirker fordøjelsen på hver sin gunstige måde. De uopløselige fibre kan ikke opløses i vand, men bliver i stedet opblødte og medvirker til, at fordøjelsen kører velsmurt. Samtidig fremmer de uopløselige fibre madens passage i tarmen, fordi de gennem et øget tryk på tarmvæggenes inderside sætter gang i peristaltikken. Peristaltikken sender kostens uopløselige fibre videre til tyktarmen, hvor de bliver nedbrudt af bakterierne og omdannet til energi, vitaminer, antioxidanter og signalstoffer.

De opløselige fibre De opløselige fibre opløses i vand og danner geler, der kan binde op til 15 gange deres egen vægt i vand. Vandbindingen gør maden mere fyldig. Det sænker mavens tømningshastighed, hvilket blandt andet mindsker madens påvirkning af blodsukkeret og fremmer mætheden. De opløselige fibre giver også kroppens enzymer i tarmen bedre mulighed for at trænge ind i maden og spalte den ned til letoptagelige næringsstoffer.

En vigtig detalje ved de opløselige fibre er, at de først får fuld effekt, når de optræder i et vådt miljø. Derfor er det vigtigt, at du drikker godt med vand til den fiberrige mad, så fibrene har noget at svulme op af. Væn dig til at drikke mindst ét glas vand til hvert måltid. Det fremmer fibrenes positive effekt og forbedrer generelt madens konsistens i mave-tarm-systemet.

De bedste fiberkilder (kostfibre pr. 100 gram): Grønsager: Grønkål (6,2 g), ærter (6,0 g), kantarel (5,0 g), bønnespirer (5,0 g), pastinak (4,5 g), rosenkål (4,1 g), knoldselleri (4 g), persillerod (4 g), rabarber (3,8 g), broccoli (3,3 g), skorzonerrod (3,3 g), grønne bønner (3 g), forårsløg (2,6 g), jordskok (2,6 g), blomkål (2,4 g), gulerod (2,3 g), rødbede (2,3 g), tomat (2,3 g) og rødkål (2 g)

Kornprodukter: Hvedeklid (36 g) > All-Bran Regular (15 g), bønner, tørrede (15 g), knækbrød, groft (14,4 g), rugbrød (9,2 g), havregryn (9 g), mysli (7,8 g) og grahamsbrød (5,2 g)

Frugt: Figen, tørret (9,5 g), abrikos, tørret (9,5 g), sveske, tørret (7,5 g), hindbær (4,4 g), pærer (3,2 g), æbler (2,2 g) og jordbær (1,6 g).

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: