Protein - beregn dit protein-behov
Beregn dit protein-behov

Hvor meget protein har du behov for hver dag? Regn det ud her.

© Colourbox

Beregn: Hvor meget protein har jeg brug for?

Jo mere du træner, jo mere protein har du brug for. Beregn her hvor meget protein netop du skal spise hver dag, for at være på toppen.

15. april 2017

Protein

Vi har ikke alle brug for den samme mængde protein.

Jo mere du træner, jo mere protein har du brug for, så kroppen kan restituere efter træning og genopbygge det nedbrudte muskelvæv.

Tjek her hvor meget protein netop du skal spise hver dag, for at være på toppen.


Beregn dit protein-behov:

Hvad er protein?

Protein er musklernes byggesten. Når du træner hårdt, har din krop derfor brug for protein. 

Proteinrig kost indeholder mange forskellige slags aminosyrer, og otte af disse er essentielle for os mennesker. At de er essentielle betyder, at vores kroppe ikke selv kan danne dem.

Hvor meget protein du har brug for, afhænger både af din vægt, og om du har styrke- eller konditionstrænet.


Skal du have ekstra protein efter træning?

Som hovedregel er det ikke nødvendigt for almindelige motionister at spise et eftertræningsmåltid med meget protein. For dem bliver kroppens protein-behov dækket af dagens almindelige måltider.

Til gengæld bør du spise et eftertræningsmåltid med meget protein, når du har trænet til grænsen af din ydeevne.

Nogle undersøgelser viser desuden, at din restitution forbedres, hvis du lige efter træning indtager 0,25 gram protein og 0,5-0,75 gram kulhydrat pr. kilo kropsvægt.


Sådan får du protein i en fart

Hvis du skal have protein i en fart, kan du spise eller drikke følgende:

  • En proteinbar (giver dig et sted mellem 10 og 30 gram protein)
  • En halv liter kakaoskummetmælk (giver dig 17 gram protein)
  • En ‘rugbrødsklemme’ med 100 gram kødpålæg (giver dig 20-30 gram protein)
  • Et par hårdkogte æg (giver dig ca. 18 gram protein)


Kan man få for meget protein?

Hvis du primært får din protein fra rødt kød, kan det godt være et problem. Der kan nemlig være en risiko for at udvikle kræft, hvis man spiser for meget rødt kød.

Hvis du har nyreproblemer, kan det også være en god idé at skære ned på mængden af rødt kød, da et stort proteinindtag i den sammenhæng kan være skadeligt.


Gode kilder til protein

  • Bælgfrugter som ærter, linser og bønner (men ikke grønne)
  • Mælk, ost og æg
  • Fisk, fx dåsetun, makrel m.m.
  • Kød fra fjerkræ, svin, okse, lam m.m.


5 grøntsager med meget protein

  1. Majs - 9 g. protein pr. 100 g.
  2. Ærter - 6,1 g. protein pr. 100 gram
  3. Rosenkål - 3,4 gram protein pr. 100 gram
  4. Spinat - 2,9 g. protein pr. 100 g.
  5. Broccoli - 2,8 g. protein pr. 100 g.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvad er det bedste ved vintertræning?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: