Æg er sundt - se hvorfor du skal spise løs!
Æg ER sundt!

Drop bekymringer om kolesterol, og glæd dig i stedet over, at æg fylder dig med kvalitets-protein og masser af sunde stoffer.

© Colourbox

Æg - derfor skal du spise æg

I forskerkredse er der efterhånden bred enighed om, at æg er helt og aldeles ufarlige. Æg indeholder til gengæld mange vigtige næringsstoffer og er ideel træningskost.

2. april 2017 af Ernæringsekspert Martin Kreutzer

Æg er sunde

Vi kan lige så godt starte med at punktere myten om, at æg er farlige og gør ondt på dit kolesteroltal.

Æg er sunde, entydigt sunde, og bidrager med et væld af gode stoffer. Samtidig er proteinerne i æg så gode, at du forbliver mæt i lang tid efter at have spist dem.


Æg er proppet med kvalitets-proteiner

Et af de helt store plusser er æggets proteiner, som er af højeste kvalitet. Måske husker du billederne af Sylvester Stallone, der i Rocky-filmen drikker en shake af æg for at komme i form til at bokse med om VM-titlen. Det var faktisk ingen dum idé og langtfra tomt hollywoodpladder at bruge æg som trænings-mad.

Æg er helt enkelt kilde til en nærmest optimal mængde af aminosyrer, som sætter turbo på kroppens restitution, hvis du spiser dem efter hård træning. I den forbindelse er æg også en fornem erstatning for kød, der i store mængder mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Modsat kødet er der nemlig ingen undersøgelser, der kobler indtaget af æg sammen med en øget kræftrisiko.

Tværtimod fandt man i en metaanalyse af sammenhængen mellem æg og kræft i blærehalskirtlen, at i hvert fald japanere, der spiser mange æg, har næsten 30 pct. lavere risiko for at blive ramt af sygdommen. Æg er også i undersøgelser blevet frikent for at forårsage forhøjet kolesterol-tal.

Gode egenskaber ved æg
Jern

Æg fremmer din ilt-transport

Æggets blomme er rig på jernmineralet, som benyttes til at danne røde blodlegemer. Disse er særligt gode, når du dyrker sport, da de transporterer ilten rundt i blodet. Forskning viser desuden, at løbere har et øget jernbehov – og her dækker et æg omkring 10 procent af dagsbehovet.

E-vitamin

Æg hjælper din restitution

Vitaminet, der primært sidder i blommen, er en kraftig antioxidant, som forhindrer ødelæggende iltning af kroppens væv. Det gælder bl.a. de mikroskopiske skader, som sker i kølvandet på hård træning. Sammen med selen, der også forekommer i stor mængde i æg, hjælper E-vitaminet på kroppens restitution.

Protein

Æg er perfekt efter træning

Du udnytter proteinerne til at reparere musklerne efter et krævende træningspas som fx intervalløb og til at opbygge ekstra meget væv efter styrketræning. Det kræver dog, at proteinerne rummer den helt rigtige sammensætning af essentielle aminosyrer, og her er æg helt i top. Med 6-8 gram protein pr. æg får du desuden nemt hevet de 15-20 gram protein indenbords, som er en optimal mængde umiddelbart efter træning. De mange gode proteiner sidder både i æggehviden og i æggeblommen.

D-vitamin

Muskler og knogler har godt af æg

Næst efter fed fisk og rogn er æg vores klart bedste kilde til solskinsvitaminet D-vitamin. De fleste danskere har D-vitamin-underskud, og det er skidt for bl.a. knoglernes styrke. Nyere forskning viser, at også din muskelstyrke lider, når du mangler D-vitamin. Vitaminet befinder sig primært i æggeblommen, og spiser du bare et enkelt æg, får du 10-12 procent af hele dagsbehovet. Undersøgelser viser, at mangel på D-vitamin kan kobles til så forskellige sygdomme som vinterdepression, knogleskørhed, svækket immunforsvar og nedsat muskelstyrke. Kostens, og herunder ægs, bidrag af D-vitamin er så væsentligt, at spanske forskere i en ny undersøgelse anbefaler, at man ligefrem råder skolebørn til at spise æg for målrettet at få D-vitamin.

Tilberedning af æg

Det er ikke afgørende for sundhedsværdien, hvordan du tilbereder æg. For uanset om du spiser blødkogt æg, hårdkogt æg, spejlæg, røræg, omelet – eller putter æg i andre retter eller bagværk, får du glæde af de sunde stoffer i ægget.

Selv rå æg er nu ok, da salmonella-risikoen i dag er så lille, at myndighederne ikke længere advarer mod rå æg. Vil du være på den helt sikre side, kan det stadig være en god ide at vælge pasteuriserede æg til retter, hvor der indgår rå æg.

Blødkogt æg og hårdkogt æg – kogetid

Blødkogt æg er nemt og perfekt tilbehør til morgenmaden. Og med hårdkogte æg på lager har du altid et nemt restitutions-måltid ved hånden.Tjek kogetiderne på æg her:

  • Bring lidt vand i en lille gryde i kog. Skal kun lige dække æggene.
  • Prik et lille hul i æggene med en nål eller æggeprikker - det mindsker risikoen for, at æggeskallen sprækker under kogning.
  • Læg æggene forsigtigt i det kogende vand, læg låg på og skru ned, så vandet kun lige forbliver i kog
  • Kogetid blødkogt æg: Kog æggene i ca. 5-6 minutter. (passer til M/L-æg. Ved mindre æg er det 4-5 minutter).
  • Kogetid hårdkogt æg: Kog æggene i ca. 8-9 minutter. (passer til M/L-æg. Ved mindre æg er det 7-8 minutter).
  • Tag æggene op og skyl dem hurtigt i koldt vand, så kogningen stopper.

Er økologiske æg sundere?

Både økologiske æg, skrabeæg og æg fra burhøns bugner af sunde stoffer. Valget af æg handler først og fremmest om etik og hønsenes dyrevelfærd.

En svensk undersøgelse viser dog, at økologiske æg har et højere indhold af nogle sunde stoffer, fx B12-vitamin.


Hvor mange kalorier i æg?

Der er ca. 138 kalorier pr. 100 gram æg – eller omkring 83 kalorier i et mellemstort æg på 60 gram.

Æg mætter utroligt godt. Men da fedtindholdet er relativt højt, er der perfekt at kombinerer æg med magert tilbehør, fx grove grøntsager.

Næringsindhold i æg
NæringPr. 100 gPr æg (60 g)
Energi, kJ i æg577 kJ346 kJ
Energi, kalorier i æg138 kcal83 kcal
Protein i æg12,3 g7,4 g
Kulhydrat i æg1,3 g0,8 g
Kostfibre i æg0,0 g0,0 g
Fedt i æg9,3 g5,6 g
Næringsindhold i økologiske æg, Kilde: Fødevaredata, DTU.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: