Æg: Derfor skal du spise æg

Æg ER sundt!

Drop bekymringer om kolesterol, og glæd dig i stedet over, at æg fylder dig med kvalitets-protein og masser af sunde stoffer.

Derfor skal du spise æg

I forskerkredse er der efterhånden bred enighed om, at æg er helt og aldeles ufarlige. Æg indeholder til gengæld mange vigtige næringsstoffer og er ideel træningskost.

  • Af Ernæringsekspert Martin Kreutzer
  • Aktiv Træning nr. 4, 2014
Æg

Vi kan lige så godt starte med at punktere myten om, at æg er farlige og gør ondt på dit kolesteroltal.

Æg er sunde, entydigt sunde, og bidrager med et væld af gode stoffer. Samtidig er proteinerne i æg så gode, at du forbliver mæt i lang tid efter at have spist dem.

Æg er proppet med kvalitets-proteiner

Et af de helt store plusser er æggets proteiner, som er af højeste kvalitet. Måske husker du billederne af Sylvester Stallone, der i Rocky-filmen drikker en shake af æg for at komme i form til at bokse med om VM-titlen. Det var faktisk ingen dum idé og langtfra tomt hollywoodpladder at bruge æg som trænings-mad.

Æg er helt enkelt kilde til en nærmest optimal mængde af aminosyrer, som sætter turbo på kroppens restitution, hvis du spiser dem efter hård træning. I den forbindelse er æg også en fornem erstatning for kød, der i store mængder mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Modsat kødet er der nemlig ingen undersøgelser, der kobler indtaget af æg sammen med en øget kræftrisiko.

Tværtimod fandt man i en metaanalyse af sammenhængen mellem æg og kræft i blærehalskirtlen, at i hvert fald japanere, der spiser mange æg, har næsten 30 pct. lavere risiko for at blive ramt af sygdommen. Æg er også i undersøgelser blevet frikent for at forårsage forhøjet kolesterol-tal.

Gode egenskaber ved æg
Jern

Æg fremmer din ilt-transport

Æggets blomme er rig på jernmineralet, som benyttes til at danne røde blodlegemer.

Disse er særligt gode, når du dyrker sport, da de transporterer ilten rundt i blodet. Forskning viser desuden, at løbere har et øget jernbehov – og her dækker et æg omkring 10 procent af dagsbehovet.

E-vitamin

Æg hjælper din restitution

Vitaminet, der primært sidder i blommen, er en kraftig antioxidant, som forhindrer ødelæggende iltning af kroppens væv. Det gælder bl.a. de mikroskopiske skader, som sker i kølvandet på hård træning.

Sammen med selen, der også forekommer i stor mængde i æg, hjælper E-vitaminet på kroppens restitution.

Protein

Æg er perfekt efter træning

Du udnytter proteinerne til at reparere musklerne efter et krævende træningspas som fx intervalløb og til at opbygge ekstra meget væv efter styrketræning.

Det kræver dog, at proteinerne rummer den helt rigtige sammensætning af essentielle aminosyrer, og her er æg helt i top. Med 6-8 gram protein pr. æg får du desuden nemt hevet de 15-20 gram protein indenbords, som er en optimal mængde umiddelbart efter træning.

De mange gode proteiner sidder både i æggehviden og i æggeblommen.

D-vitamin

Muskler og knogler har godt af æg

Næst efter fed fisk og rogn er æg vores klart bedste kilde til solskinsvitaminet D-vitamin. De fleste danskere har D-vitamin-underskud, og det er skidt for bl.a. knoglernes styrke. Nyere forskning viser, at også din muskelstyrke lider, når du mangler D-vitamin.

Vitaminet befinder sig primært i æggeblommen, og spiser du bare et enkelt æg, får du 10-12 procent af hele dagsbehovet. Undersøgelser viser, at mangel på D-vitamin kan kobles til så forskellige sygdomme som vinterdepression, knogleskørhed, svækket immunforsvar og nedsat muskelstyrke.

Kostens, og herunder ægs, bidrag af D-vitamin er så væsentligt, at spanske forskere i en ny undersøgelse anbefaler, at man ligefrem råder skolebørn til at spise æg for målrettet at få D-vitamin.

Tilberedning af æg

Det er ikke afgørende for sundhedsværdien, hvordan du tilbereder æg. For uanset om du spiser blødkogt æg, hårdkogt æg, spejlæg, røræg, omelet – eller putter æg i andre retter eller bagværk, får du glæde af de sunde stoffer i ægget.

Selv rå æg er nu ok, da salmonella-risikoen i dag er så lille, at myndighederne ikke længere advarer mod rå æg. Vil du være på den helt sikre side, kan det stadig være en god ide at vælge pasteuriserede æg til retter, hvor der indgår rå æg.

Blødkogt æg og hårdkogt æg – kogetid

Blødkogt æg er nemt og perfekt tilbehør til morgenmaden. Og med hårdkogte æg på lager har du altid et nemt restitutions-måltid ved hånden.

Tjek kogetiderne på æg her:

  • Bring lidt vand i en lille gryde i kog. Skal kun lige dække æggene.
  • Prik et lille hul i æggene med en nål eller æggeprikker - det mindsker risikoen for, at æggeskallen sprækker under kogning.
  • Læg æggene forsigtigt i det kogende vand, læg låg på og skru ned, så vandet kun lige forbliver i kog
  • Kogetid blødkogt æg: Kog æggene i ca. 5-6 minutter. (passer til M/L-æg. Ved mindre æg er der 4-5 minutter).
  • Kogetid hårdkogt æg: Kog æggene i ca. 8-9 minutter. (passer til M/L-æg. Ved mindre æg er der 7-8 minutter).
  • Tag æggene op og skyl det hurtigt i koldt vand, så kogningen stopper – men ægget stadig er varm inden i.


Er økologiske æg sundere?

Både økologiske æg, skrabeæg og æg fra burhøns bugner af sunde stoffer. Valget af æg handler først og fremmest om etik og hønsenes dyrevelfærd.

En svensk undersøgelse viser dog, at økologiske æg har et højere indhold af nogle sunde stoffer, fx B12-vitamin.

Hvor mange kalorier i æg?

Der er ca. 138 kalorier pr. 100 gram æg – eller omkring 83 kalorier i et mellemstort æg på 60 gram.

Æg mætter utroligt godt. Men da fedtindholdet er relativt højt, er der perfekt at kombinerer æg med magert tilbehør, fx grove grøntsager.

Næringsindhold i æg
Næring Pr. 100 g Pr æg (60 g)
Energi, kJ i æg 577 kJ 346 kJ
Energi, kalorier i æg 138 kcal 83 kcal
Protein i æg 12,3 g 7,4 g
Kulhydrat i æg 1,3 g 0,8 g
Kostfibre i æg 0,0 g 0,0 g
Fedt i æg 9,3 g 5,6 g
Næringsindhold i økologiske æg, Kilde: Fødevaredata, DTU.


Læs mere om æg

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
Cremet pasta UDEN fløde eller ost

Cremet pasta UDEN fløde eller ost

Kostråd |

Her får du 5 geniale tips, til at gøre ...

Læs mere
Vegetariske proteinbomber, der SLÅR kød

Vegetariske proteinbomber, der SLÅR kød

Proteiner - helt uden kød |

Tror du, at kød indholder flest ...

Læs mere
Hvor sundt spiser du?

Hvor sundt spiser du?

Test |

Måske har du styr på kostrådene - i ...

Tjek det her
Fermentering gør rødkålen ENDNU sundere

Fermentering gør rødkålen ENDNU sundere

Fermentering |

Fermentering af grøntsager er hot. Din ...

Fermentering af rødkål
Dette skal du spise inden morgentræning

Dette skal du spise inden morgentræning

Kost og træning |

Spørgsmål: Jeg styrketræner om ...

Læs mere
Nyeste
4 måder at holde vægten nede på i julen

4 måder at holde vægten nede på i julen

Kostråd |

Julen byder altid på et væld af ...

Læs mere
Fermentering gør rødkålen ENDNU sundere

Fermentering gør rødkålen ENDNU sundere

Fermentering |

Fermentering af grøntsager er hot. Din ...

Fermentering af rødkål
Derfor skal du spise rødkål

Derfor skal du spise rødkål

Rødkål |

Cellerne i din krop vil juble over hver ...

Læs mere
Cremet pasta UDEN fløde eller ost

Cremet pasta UDEN fløde eller ost

Kostråd |

Her får du 5 geniale tips, til at gøre ...

Læs mere
Disse superfoods bliver næste års hit

Disse superfoods bliver næste års hit

Superfood |

Fødevarer, der kan hjælpe os med at ...

Læs mere
Hot chili con carne

Opskrift | Hot chili con carne

Cookie- og privatlivspolitik