© Colourbox

12 hjertevenlige madvarer - 2

HØRFRØOLIE[image:2375 size=112x150]Rig på: Omega-3-fedtsyrer. Det gør den for dit kredsløb: De særlige fedtsyrer, som vi især kender fra fede fisk, findes i rigt mål i hørfrøolie. Fedtsyrerne har i forsøg efter forsøg vist sig at påvirke vores kredsløb yderst gunstigt. Helt tilbage i 1950’erne dokumenterede danske forskere, at blodet flød lettere gennem årerne, når kosten var rig på omega-3-fedtsyrer.

21. juni 2010

HØRFRØOLIE

© Colourbox

Rig på: Omega-3-fedtsyrer.

Det gør den for dit kredsløb: De særlige fedtsyrer, som vi især kender fra fede fisk, findes i rigt mål i hørfrøolie. Fedtsyrerne har i forsøg efter forsøg vist sig at påvirke vores kredsløb yderst gunstigt. Helt tilbage i 1950’erne dokumenterede danske forskere, at blodet flød lettere gennem årerne, når kosten var rig på omega-3-fedtsyrer.

Sådan bruger du den bedst: Oliens ret neutrale smag gør den velegnet i smoothies. Du kan dog også fint blande den med eddike til en lækker salatdressing.

Så meget skal du have: Der skal ikke mere end 2-3 teskefulde til at give et fint bidrag til fedtsyrebalancen.

Næringsindhold: Energi: 884 kcal Protein: 0 gram Fedt: 100 gram Kulhydrat: 0 gram Kostfibre: 0 gram

MØRK CHOKOLADE

Rig på: Mikroskopiske plantestoffer og magnesium.

Det gør den for dit kredsløb: Du havde muligvis ikke forventet at finde chokolade på listen over hjertesunde madvarer. Men forskning viser faktisk, at kakaoen, som er hovedingrediensen i en god mørk chokolade, indeholder antioxidanter, som kan beskytte mod hjertekar- sygdomme. Vær heller ikke bange for fedtet. Godt nok er det kalorierigt, men umiddelbart skadeligt er det ikke. Forsøg viser ligefrem, at stearinsyren, som er rigt repræsenteret i chokoladen, kan forbedre kolesteroltallet. Et nyt studie viser også, at kakaoens stoffer kan gøre blodårerne mere elastiske.

Sådan bruger du den bedst: Chokoladen passer fortrinligt til aftenhygge, gerne sammen med et krus te eller kaffe. Du kan dog også anvende den lidt mere raffineret, fx finthakket over en frugtsalat med lidt A38 ovenpå.

Så meget skal du have: 1-2 stykker mørk chokolade kan der altid blive plads til. Er du kaloriebevidst, bør du dog nok sætte grænsen ved cirka 20 gram om dagen.

Næringsindhold: Energi: 536 kcal Protein: 5,7 gram Fedt: 29,1 gram Kulhydrat: 63,3 gram Kostfibre: 0,9 gram

BULGUR

© Colourbox

Rig på: Kostfibre, E-vitamin og mikroskopiske plantestoffer.

Det gør den for dit kredsløb: Mens kostfibrene mætter og hindrer noget af madens kolesterol i at blive optaget, stiver E-vitamin, som den stærke antioxidant, den er, dit immunforsvar af. Som om det ikke var nok, indeholder knækket bulgur – ligesom andre fuldkorn – mikroskopiske plantestoffer, der ligesom dem, vi kender fra frugt og grønt, beskytter kredsløbets cirkulerende kolesterol mod at blive iltet og i processen sætte sig livstruende på karvæggenes inderside.

Sådan bruger du den bedst: Bulgur, og lignende kerner som perlebyg og spelt, er en oplagt erstatning for ris, fx i salater eller som tilbehør.

Så meget skal du have: En fornuftig portion til et hovedmåltid, hvor bulguren erstatter kartofler, ris eller pasta, vil være 75-100 gram – i rå vægt, vel at mærke.

Næringsindhold: Energi: 359 kcal Protein: 10,8 gram Fedt: 2,3 gram Kulhydrat: 76,7 gram Kostfibre: 7,7 gram

CULTURA

© Colourbox

Rig på: Mælkesyrebakterier og kalcium.

Det gør den for dit kredsløb: De indeholdte bakterier er af den probiotiske type, der overlever turen ned i tarmen. Her kan de bosætte sig og derved fortrænge skadelige bakteriekulturer. Undersøgelser viser, at en sund tarmflora er en vigtig brik i et stærkt immunforsvar, som blandt andet forebygger, at kolesterol sætter sig i blodårerne. Culturaen har samtidig et højt indhold af kalcium, og i tarmen binder mineralet en del af madens fedt. Det hjælper dig med at holde vægten nede og hindrer samtidig mættet fedt fra maden i at fremme leverens kolesterolproduktion.

Sådan bruger du den bedst: Som morgenmåltid oven på småtskåret frugt og med hakkede valnødder strøet på toppen er Cultura en fantastisk spise.

Så meget skal du have: En portion på 2-3 deciliter er fremragende.

Næringsindhold: Energi: 53 kcal Protein: 5 gram Fedt: 1,5 gram Kulhydrat: 3,5 gram Kostfibre: 0 gram

LØG

© Colourbox

Rig på: Gode mikroskopiske plantestoffer.

Det gør det for dit kredsløb: Forskning har vist, at stoffer i almindelige løg eller blot ekstrakter af løg har meget gunstige effekter på blodet. Det er specielle forbindelser af plantestoffer i løget, der bidrager til at sænke blodtrykket, reducere niveauet af fedtstoffer i blodet, modvirke blodpropper og sænke blodsukkerniveauet.

Sådan bruger du det bedst: Løgene kan spises friskskårne oven på pålægget og i salaten, men sniges også nemt ind i alverdens varme retter.

Så meget skal du have: Et løg om dagen skulle du gerne kunne finde plads til i kosten. Det vil i hvert fald give et fint bidrag af kredsløbsstyrkende stoffer.

Næringsindhold: Energi: 46 kcal Protein: 1,6 gram Fedt: 0,3 gram Kulhydrat: 10 gram Kostfibre: 1,9 gram

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: