De bedste fødevarevalg

Supermarkedernes udvalg bliver bare større og større, og det kan efterhånden være lidt af en udfordring at træffe de valg, der giver mest sundhed for pengene. Vi kårer førstevalget i 8 forskellige kategorier – lige fra frugt & grønt til fiskekonserves, brød og juice.

25. maj 2016 af Martin Kreutzer

Kategori: pasta Fuldkornspasta Hvorfor vinder den?: Pastaen er baseret på fuldkornshvedemel og får fra dette en hel masse kostfibre, vitaminer og mineraler. Faktisk er fiberindholdet så højt, at et par hundrede gram af pastaen dækker hele dagsbehovet. Masser af B-vitaminer går hånd i hånd med centrale mineraler, og det bevirker, at fuldkornspastaen på mange måder er aftensmåltidets ernæringsmæssige pendant til frokostens rugbrød. Hvad skal du se efter?: Der er heldigvis ikke så mange dikkedarer på den front, for fuldkornspasta er stort set altid baseret på 100 % fuldkornsmel. Tjek dog alligevel lige ingredienslisten for en god ordens skyld, så du ikke kommer til at snige et uheldigt eksemplar med hjem.

Kategori: brød Fuldkornsrugbrød Hvorfor vinder det?: Et godt rugbrød, proppet med grove kerner, er guf for kroppen. Indholdet af kostfibre er tårnhøjt, og det tilgodeser flere formål. Fibrene motionerer tarmsystemet, så risikoen for bl.a. tyktarmskræft og endetarmskræft falder. Fibrene har også en gunstig indvirkning på kolesteroltallet, og da de giver brødet dets mættende egenskaber, bliver det samtidig lettere at holde den slanke linje. De mange fuldkorn sikrer, at du får masser af vitaminer og mineraler. Hvad skal du se efter?: Et fuldkornssymbol indikerer, at her er tale om et fuldkornsbrød, men kig også på ingredienslisten, og tjek, hvor meget fuldkorn der reelt er i brødet. De bedste ligger på over 50 %, mens de ringeste af slagsen kun lige sniger sig over 30 %.

Kategori: juice og saft Smoothie Hvorfor vinder den?: Den tekniske forskel på en smoothie og en juice er, at smoothien blendes eller pureres af hele frugten, mens juicen blot laves af selve frugtsaften, som presses ud af frugten. Smoothien rummer akkurat de samme kvaliteter som den hele frugt, og du får dermed både kostfibre og masser af immunforsvarsstyrkende antioxidanter. Juicen indeholder derimod primært kulhydrater og C-vitamin. Hvad skal du se efter?: Flere producenter strækker deres købesmoothies med juice. Dem gælder det om at styre i en stor bue uden om, for det er kun, når hele frugten er moset ned i flasken, at sundhedsværdien er i top. Kig på ingredienslisten – står der “juice” eller “saft af”, må du lige nærlæse, hvad det dækker over.

Kategori: fiskekonserves Makrel i tomat Hvorfor vinder den?: Fiskekonserves bør indeholde mest muligt af den fede fisk og mindst muligt andet snask, i hvert fald af den kalorierige slags. Makrellen her er overlegen på den front, fordi den sunde fede fisk er matchet med en harmløs tomatsauce. Modsat fx laksen bliver makrellen fanget ude i verdenshavene, hvor den har ernæret sig af sin naturlige føde. Resultatet er et eksemplarisk indhold af styrkende omega-3-fedtsyrer. Hvad skal du se efter?: Kig efter varianterne med det højest mulige indhold af makrel. Det er muligt at finde varianter med minimum 60 % fisk i, og det er netop dem, du vil have. Tjek desuden ingredienslisten. Er der tilsat sukker, så vælg en anden.

Kategori: frugt Blåbær Hvorfor vinder de?: Egentlig kunne vi skære alle bær over én kam. Ikke fordi de er ens, men fordi det kommer meget an på sæsonen, hvilke du kan få fingre i. Og om få uger kan du selv begynde at plukke blåbær ude i naturen. Ud over opkvikkende kulhydrater rummer blåbær et festfyrværkeri af immunforsvarsstyrkende plantestoffer, som både holder hjernen skarp og mindsker muskelømheden efter hård træning. Hvad skal du se efter?: Kig efter skandinaviske bær. De er langt mere kraftfulde end fx de amerikanske, som er af en anden sort og karakteriseret ved en helt bleg kerne. Kan du ikke få fingre i friske bær, så vælg frosne varianter. De er stort set lige så sunde.

Kategori: ris, gryn og frø Quinoa Hvorfor vinder den?: Mange har endnu ikke fået øje på dette fantastiske frø, som håndteres stort set ligesom ris og både kan spises med sovs og i salaten. Det er synd og skam, for ernæringsmæssigt er quinoa en sand perle. Den er rig på protein og omega-3-fedtsyrer. Den strutter af fordøjelsesfremmende fibre og er desuden proppet med vitaminer og mineraler. Hvad skal du se efter?: De forskellige slags quinoa ligger ernæringsmæssigt ret tæt på hinanden. Har du valget mellem flere forskellige typer, så tjek næringsdeklarationen, og vælg den, som rummer flest fibre.

Kategori: surmælk Mager kvark Hvorfor vinder den?: Proteinindholdet er tårnhøjt, mens der samtidig er forsvindende lidt fedt og kulhydrat i. Det gør, at kvark egner sig fremragende til at booste proteinindholdet i smoothien, i morgenmaden eller i andre sammenhænge, hvor du gerne vil tilføje ekstra protein til maden. Hvad skal du se efter?: Det er vigtigt, at du vælger den magre variant, som tydeligt afsløres af, at fedtindholdet i næringsdeklarationen ligger under 1 gram fedt pr. 100 gram. De federe varianter trækker en masse kalorier med sig. Kan du ikke hitte kvark i kølemontren, så er skyr og fromage frais næsten lige så gode alternativer.

Kategori: grøntsager Rosenkål Hvorfor vinder den?: Kål er helt generelt sprudlende sunde, men når man nærstuderer indholdet af immunforsvarsstyrkende plantestoffer, fibre, vitaminer m.m., så overskygger rosenkålen alle konkurrenter. Selv broccolien når den ikke til sokkeholderne. Hvad skal du se efter?: Gå efter frisk økologisk rosenkål. Så maksimerer du udbyttet. Frossen rosenkål er dog kun marginalt svagere, så vælg den, du kan skaffe. Spis den helst rå, efter let blanchering eller skånsom dampning. Du udraderer en masse sunde stoffer, hvis du koger eller steger den.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: