Disse 4 kosttrends rammer os i 2017

LCHF og stendalderkost er allerede old news. Vi har fået 2 eksperter til at give deres bud på hvilke af de nyeste kosttrends, der bliver uundgåelige næste år.

5. december 2016 af Jesper U. Larsen

Vores ekspertpanel

Vores ekspertteam består af trendspotter Cathrine Gro Frederiksen, og ernæringsekspert Martin Kreutzer.

Cathrine er ejer af trendbureauet Alikelihood. Researcher, rådgiver og holder foredrag om trends, livsstil og forbrugere – med speciale i fødevaretrends.

Martin er bestsellerforfatter med speciale inden for styrkende ernæring. Gennem mange år ansat ved Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.

Cathrines bud på næste års kosttrends:

1. Sunde tarme kommer i fokus:

‘Gut health’, som handler om tarmsystemets vigtighed for vores sundhed og velvære, har især forskere talt om i nogen tid. Nu bliver det også noget, almindelige mennesker kommer til at gå op i.

Vi vil begynde at interesse os for, hvordan vi kan spise på en måde, som fremmer de sunde tarmbakterier, fx med fermenterede eller probiotiske fødevarer.

Trenden er endnu i sin start, men den har potentiale til at blive rigtig stor i 2017.

2. Global smag skubber norden af pinden:

Den nordiske mad er på vej til at blive skubbet til side til fordel for en mere global smag. Vi vil se mere autentisk udenlandsk mad – fx den japanske ramen, kinesisk dimsum eller sydamerikanske tacos.

Den nordiske trend har fyldt meget, og nu er vi efterhånden kommet dertil, at selv en shampoo kan kaldes ‘ny nordisk’. Så kommer der en modreaktion.

Selvom vi får smag for noget andet, er der dog én ting, der vil hænge ved, fra den nordiske trend – nemlig ønsket om, at maden skal være autentisk og tro mod det land, den stammer fra.

Martins bud på næste års kosttrends:

3. Flexitarerne kommer:

Vi ser, at flere bliver vegetarer, veganere og såkaldt flexitarer, og den trend vil vi se endnu mere til i 2017.

Nogle vælger at lave et hårdt cut, hvor de helt dropper alle animalske produkter, men mange vælger mellemvejen, hvor det ikke bliver religiøst og styret af fasttømrede regler.

For flexitarerne, der spiser overvejende vegetabilsk, men stadig tillader sig selv at spise kød en gang imellem, er det ofte sundheden, der er styrende – ikke hensynet til miljøet, eller at man synes, det er synd for dyrene.

De ser ingen grund til helt at undvære kød, men er optagede af den forskning, der peger på, at et stort indtag af kød ikke er sundt.

Hvis de sidder over for en vært, der har serveret et lækkert stykke kød, så pyt – så tager de en dag uden kød i morgen.

4. Fedtet gør comeback:

Vores holdninger til de forskellige makronæringsstoffer har det med at køre i bølger. I nogle perioder er de vores venner, så er de vores fjender, og i andre perioder bliver de bare ignoreret.

Nu har vi haft en lang proteintid, hvor vi har kørt skyr ned i ukritiske mængder.

Proteinerne kommer til at ryge i baggrunden, og i stedet kommer fedtet tilbage. Men det bliver med et kvalitativt fokus på at vælge det sunde fedt fra fx fiskeolie, avocado og nødder.

Det er til forskel fra low carb high fat-bølgen, hvor der jo seriøst er folk, der tror, de lever sundt, hvis de undgår kulhydrater og lever af piskefløde og bacon.

Nu kommer der opmærksomhed om, at fedt både er godt og skidt.

Se mange flere af eksperternes bud på næste års kosttrends her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: