Derfor skal du undgå kødpålæg Det er primært saltningen og røgbehandlingen af produkterne samt anvendelsen af nitrit, der spiller en rolle. © Colourbox

Drop kødpålæg

De førende kræftforskere anbefaler, at vi fjerner alt industriens kødpålæg fra vores kost. Ifølge dem kan de forarbejdede produkter øge vores risiko for at blive ramt af kræft.

3. maj 2010

Du skal helst gå langt uden om køledisken med kødpålæg i supermarkedet. For nede blandt alle pakkerne med fx roastbeef, saltkød, spegepølse, rullepølse, hamburgerryg og leverpostej lurer en øget kræftrisiko.

Det skyldes, at kødpålægget i fremstillingsfasen bliver tilført potentielt skadelige stoffer som nitrit, store mængder salt og kemiske tilsætningsstoffer, der kan øge vores risiko for at få kræft. Det har man blandt andet været bevidst om hos Kræftens Bekæmpelse siden slutningen af 2007, da verdens førende kræftforskere fra World Cancer Research Fund International (WCRF) og The American Institute for Cancer Research (AICR) meldte ud, at det forarbejdede kødpålæg helt bør undgås for at forebygge kræft bedst muligt.

Samtidig kom opfordringen til maksimalt at indtage 500 gram rødt kød om ugen.

Da vi har tradition for at spise meget kød her i landet, er man nødt til at gå nye veje, hvis man vil nedsætte sit forbrug af rødt kød og færdiglavet kødpålæg. Det gælder ikke mindst, når det handler om, hvad vi putter oven på rugbrødet eller i en sandwich. Følg vores simple råd her på siden, og få en sundere frokost eller madpakke.

Undgå forarbejdet kødpålæg

Det kræver ikke oceaner af tid at lave frokost og madpakker uden forarbejdet kødpålæg. Her får du 3 råd til, hvordan du kan lave en sundere madpakke:

  • Lav dit eget kødpålæg Det er nemt at lave dit eget pålæg. Når der alligevel er kylling på aftensbordet, så steg fx en ekstra kyllingefilet, og skær den ud i tynde skiver. Laver du en hel kylling, så undgå at smide brugbart kød ud fra aftensbordet. Skær det fra, og læg det på et stykke rugbrød dagen efter. Det samme gælder for andre kødtyper, så længe du holder dig inden for de anbefalede 500 gram tilberedt kød om ugen. Husk, at kylling ikke falder ind under det halve kilo.

  • Spis mere fisk Skru op for fiskepålæg i stedet for kød. Spis fx makrel, laks og sild på rugbrødet. Fordelen er, at du øger indtaget af omega-3-fedtsyrer, selen og D-vitamin. Og fisk er en lige så god proteinkilde som fx kødprodukter – med samme fortrinlige evne til at mætte, skrue op for forbrændingen og genopbygge musklerne.

  • Lav madpakke med mellemmåltider Når du fx laver madpakke, så lav en til hele dagen. På den måde får du flere af de vigtige mellemmåltider, der er med til at stabilisere blodsukkeret. Du får også en mere varieret kost, som dækker kroppens behov for fx vitaminer og mineraler. Mellemmåltiderne kan fx være nødder, æbler, bananer, gulerødder, groft knækbrød, en smoothie eller en sund energibar.

  • Udnyt kødresterne fra aftensbordet, så har du en lækker sandwich.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: