© Istock

Er skrappe farver tegn på sundhed?

Er det rigtigt, at stærke farver er et tegn på, at en frugt eller grønsag indeholder mange sunde stoffer?

Ja, det kan godt betale sig at gå efter de frugter og grønsager, der har mest smæk på farverne. Frugt og grønt med skrappe farver og en stor overflade indeholder typisk flest antioxidanter, som er vigtige for vores immunforsvar.

Antioxidanter bekæmper de såkaldte frie radikaler, som kommer ind i kroppen fra fx trafikos, cigaretrøg, forurening og dårlig mad, og som kan hæmme og ødelægge vigtige funktioner i vores celler. Ved at kæmpe mod de frie radikaler beskytter antioxidanter os mod fx hjerte-kar-sygdomme og kræft, og samtidig fremmer de restitutionen efter hård træning.

Der findes et hav af forskellige typer antioxidanter, og de spiller alle en helt bestemt rolle i forsvaret af dine celler. Spiser du masser af frugt og grønt, og spiser du mange forskellige slags, sikrer du det bedste forsvar mod de frie radikaler.

Sundhed i farver

En madvares evne til at bekæmpe frie radikaler angives med den såkaldte ORAC-værdi (oxygen radical absorbance capacity). Jo højere, jo bedre. Her er 5 potente kilder. ORAC pr. 100 gram.

  • Svesker (5.770)
  • Solbær (2.036)
  • Grønkål (1.770)
  • Jordbær (1.536)
  • Spinat (1.210)

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: