Gluten er et protein, som især findes i hvede, rug og byg. Det er bl.a. med til at gøre æltet dej elastisk.

© iStock

Glutenfri kost øger risikoen for diabetes

Supermarkedernes hylder bugner af glutenfri produkter, men medmindre du er allergiker, bør du holde dig fra dem. En stor undersøgelse viser, at en glutenfri kost øger risikoen for type 2-diabetes.

23. marts 2017 af Illustreret Videnskab / Babak Arvanaghi

Hvis du lider af den autoimmune sygdom cøliaki, bedre kendt som glutenallergi, giver det god mening at droppe glutenholdig mad. Hvis ikke, bør du spise gluten i rigelige mængder.

Risikoen for at udvikle type 2-diabetes, også kendt som gammelmandssukkersyge, bliver markant større, hvis du dropper de glutenholdige produkter.

Det er konklusionen på en stor undersøgelse, et forskerhold fra Harvard University står bag.

Spis masser af gluten

Gennem 30 år har forskerholdet fulgt knap 199.794 personer, som regelmæssigt er blevet adspurgt om deres kostvaner og deres helbred.

I løbet af de 30 år udviklede 15.942 af testpersonerne type 2-diabetes. Og analyser af resultaterne viste, at blandt dem, som spiste under fire gram gluten om dagen, var risikoen for at udvikle diabetes 13 procent større. Mindst var risikoen for dem, som spiste omkring 12 gram gluten om dagen.

En gennemsnitsperson spiser omkring 7 gram gluten om dagen, viser undersøgelsen. Det svarer til ca. to skiver franskbrød.

Kræver mere forskning

Samtidig viser undersøgelsen, at de personer, der spiser mindst gluten, typisk også får færre kostfibre, som kan forebygge diabetes. Men manglen på kostfibre er modregnet i de 13 procent.

Undersøgelsen har ikke noget svar på hvorfor, et manglende glutenindtag kan føre til diabetes. Det kræver mere forskning, som også skal underbygge dette projekt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: