© Istock

Hvorfor er det så dyrt at spise sundere?

Jeg vil gerne spise sundere i dagligdagen, men jeg synes, de sunde varer er alt for dyre. Hvad gør jeg?

Det er faktisk ikke helt rigtigt, at det skulle være så meget dyrere at leve og spise sundere. Det behøver det i hvert fald ikke at være. Det handler i store træk om, hvad du køber, hvor længe varen mætter, hvor meget næring du får, og hvor meget mad du smider væk – uden grund.

For et par år siden konkluderede Fødevareinstituttet under Danmarks Tekniske Universitet faktisk i en undersøgelse, at det kun kostede 50 kr. mere hver måned at leve sundere. I forsøget købte man blandt andet magre madvarer, der var fulde af fuldkorn og leverede masser af vitaminer og mineraler.

Det kan godt være, den enkelte kvalitetsvare er lidt dyrere end den næringsfattige pendant, men så mætter kvalitetsvaren også i længere tid og er samtidig sundere. Et godt eksempel er et kvalitetsrugbrød, der indeholder meget fuldkorn i forhold til et billigere og fuldkornsfattigere alternativ.

SÅDAN KØBER DU BILLIGERE IND

  • Skær ned på slik. På den måde får du flere penge til sundere råvarer.
  • Vælg sæsonens grønsager. Billige danske jordbær og grønne asparges midt på sommeren, æbler om efteråret og kål om vinteren. Slå til, når prisen er i bund.
  • Drop oksekød. Spis i stedet mere kylling og kalkunkød. Fjerkræ er ofte billigere og fedtfattigt og indeholder lige så mange proteiner som oksekød.
  • Køb stort ind. Er der kvalitet på tilbud, så køb mere ind, end du skal bruge her og nu. Frys ned, eller gem i skabet til senere.
  • Undgå madspild. En stor synder er madspild. Sørg for at behandle råvarerne godt, og undgå at lave for meget mad ad gangen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: