© Valling.com

Sådan får du omega-3

Fra fiskFisk og skaldyr er fantastiske kilder til omega-3. Indholdet af EPA/DHA pr. 100 gram varierer en del i forhold til fangsttidspunktet, men rangordenen og cirkaindholdet ser sådan ud: Levertran – 30 gramRøget makrel – 4,9 gramMakrel i tomat – 3,1 gramRøget ål – 3,1 gramMarineret sild – 2,2 gramStenbiderrogn – 2,2 gramHellefisk – 1 gramKarrysild – 1 gramKrabbekløer – 0,5 gramFrosne rejer – 0,4 gramTorskerogn – 0,4 gram

2. marts 2012

Fra fisk Fisk og skaldyr er fantastiske kilder til omega-3. Indholdet af EPA/DHA pr. 100 gram varierer en del i forhold til fangsttidspunktet, men rangordenen og cirkaindholdet ser sådan ud:

  • Levertran – 30 gram

  • Røget makrel – 4,9 gram

  • Makrel i tomat – 3,1 gram

  • Røget ål – 3,1 gram

  • Marineret sild – 2,2 gram

  • Stenbiderrogn – 2,2 gram

  • Hellefisk – 1 gram

  • Karrysild – 1 gram

  • Krabbekløer – 0,5 gram

  • Frosne rejer – 0,4 gram

  • Torskerogn – 0,4 gram

Fra andet Der skal rigtig meget ALA til for at erstatte omega-3-fedtsyrerne fra fisk. Men med en helhjertet indsats kan det godt lade sig gøre. Her får du mest ALA pr. 100 gram:

  • Hørfrøolie – 53,3 gram

  • Hørfrø – 16,7 gram*

  • Rapsolie – 11,1 gram

  • Valnøddeolie – 10,4 gram

  • Valnødder – 7,5 gram

  • Sojaolie – 6,9 gram

  • Tang – 3 gram

  • Sojabønner – 1,3 gram

  • Olivenolie – 0,6 gram

  • Kød – 0,1-0,5 gram

  • Æg – 0,3 gram

* Knus hørfrøene. Ellers kan kroppen ikke udvinde ALA fra dem. Nøjes med, hvad der svarer til 2-3 teskefulde pr. dag (fx i brød og i mysli). I store mængder er hørfrø giftige.

Suveræn omega-3-bombe

Enkelte andre fødevarer ligger højere på listen over fødevarer med mest omega-3 i. Men når man tager parametre som pris, smag og tilgængelighed med i betragtningen, er der ingen, der kan måle sig med makrel på dåse. Det behøver ikke at være dyrt at leve sundt!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: