Mand craver kage
© iStock

Sådan undgår du kl. 16-krisen

Vi kender alle sammen kl. 16-krisen, der får din mave til at skrige på sukker og kulhydrater så meget, at du er NØDT til at bukke under. Med disse 3 tips undgår du kl. 16-krisen, så du kan holde viljestyrken hele dagen igennem.

13. februar 2017 af Martin Kreutzer

Principperne for at undgå kl. 16.00-krisen

Magien bag et strategisk velfungerende mellemmåltid udfolder sig på flere planer. I praksis er der tre faktorer, som du bør skænke fuld opmærksomhed:

1. Timing

Det er afsindig vigtigt, at du indtager måltidet, inden du begynder at gå sukkerkold. Hører du først den lille djævel hviske “sødt, sødt, sødt …”, er løbet kørt, for nu er det kun wienerbasser og chokoladebarer, der for alvor slukker trangen – og kaster blodsukkeret på rutsjebaneture. Det gælder derfor om at spise, en halv times tid inden trangen melder sig. De fleste ved godt, hvornår det cirka er, men er du i tvivl, så sigt efter at spise mellemmåltidet tre timer efter afsluttet frokost.

KORT SAGT: Sæt alarmen på din smartphone, så du sørger for at spise, inden sulten melder sig.

2. Mængde

Der skal være så meget gods i mellemmåltidet, at det bygger en sikker bro frem til aftensmaden. Det er ikke nok med et æble eller for den sags skyld en banan, for du har gavn af at spise 250-300 kcal – hvilket i praksis modsvarer kalorieindholdet i en halv pose æbler eller tre bananer. Som en rettesnor bør du spise, hvad der svarer til et halvt hovedmåltid. Og bare rolig: Du bliver ikke fed af de mange kalorier, for er der styr på energien og sukkertrangen, tjenes de hurtigt hjem i form af sparede slikorgier, velgennemført træning og et kaloriekontrolleret aftensmåltid.

KORT SAGT: Spis, hvad der svarer til et halvt hovedmåltid.

3. Sammensætning

En stabil energi udspringer ikke kun af den rette timing og mængde, men i høj grad også af en optimal sammensætning af næringsstoffer. Fedt og i særdeleshed protein i måltidet gør, at de blodsukkerstabiliserende kulhydrater rammer blodbanen stille og roligt. Resultatet er en langtidsholdbar energi, som bærer dig flere timer frem. Mætheden bliver også langt bedre, når alle tre makronæringsstoffer er repræsenteret i måltidet. Sammensæt derfor et måltid, der i sin komposition ligner et lille hovedmåltid.

KORT SAGT: Sørg for, at mellemmåltidet både rummer protein, kulhydrat og fedt. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: