UNDER LUPPEN: Giver probiotika i yoghurt virkelig sundere tarmflora?

Mange sværger til morgenmadsprodukter, der indeholder eksempelvis acidophilus-bakterier for bedre tarmflora. Men gør de levende organismer i vores mad virkelig nogen gavn?

2. august 2016 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

På rigtig mange morgenborde er yoghurt med tilsatte probiotika-bakterier fast inventar. Men har bakterierne virkelig en positiv effekt på vores tarmflora? Det giver forskningen os nu svar på.

Studierne

Et hold forskere fra Københavns Universitet har i Genome Medicine fået udgivet deres systematiske analyse af 7 tidligere udgivede studier. De 7 forskningsforsøg, der ligger til grund for analysen, er alle forsøg på raske mennesker.

Både før og efter indtagelse af probiotika-bakterier fik forsøgsdeltagerne undersøgt deres afføring. Ved hjælp af avanceret DNA-analyse fik de desuden vurderet deres tarmflora efter længere tids indtagelse af probiotika.

Det danske forskningshold fandt intet belæg for, at probiotika har en gavnlig effekt på raske menneskers tarmflora.

Yderligere forskning efterlyses

På trods af, at studiet ikke fandt nogen sammenhæng mellem indtagelsen af probiotika i fødevarer, så efterlyses yderligere forskning omkring emnet.

Der findes nemlig videnskabeligt belæg for at bakterierne kan fungere som behandling, hvis man lider af irritabel tyktarm, kronisk tyktarmsbetændelse, mavesår, eller efter antibiotika-kurer, der har været for skrappe ved maven.

I kommende studier forventes det, at man undersøger, hvorvidt probiotika har en gavnlig effekt, der ikke kan måles ved afføringsprøver som i de tidligere studier.

Indtil da må du gå efter den famøse mavefornemmelse, når du skal vurdere om eksempelvis acidophilus-bakterier i din yoghurt giver dig mere velvære i hverdagen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: