Birkes gør laksen endnu sundere

Kraftig stegning af fisk kan danne farlige stoffer. Derfor har vi i denne salat vendt laksestykkerne i et beskyttende lag birkesfrø. De tilføjer et skud antioxidanter og sikrer dig et kernesundt måltid.

19. april 2013 af Opskrift: Mads Persson

Birkes og laks. Denne umage duo er nok ukendt for de fleste, men ikke desto mindre hovedingredienserne i denne måneds vitaminboost af en laksesalat.

Synergien opstår, når laksebidderne vendes i birkesfrøene. For ud over at tilføje fiskeretten en solid portion antioxidanter virker frøene også som en beskyttende hinde, så laksen ikke danner farlige stoffer ved stegningen.

Kræftforskerne har nemlig konstateret, at fisk og kød, som udsættes for kraftig varmepåvirkning, danner såkaldte stegemutagener, som kan være kræftfremkaldende.

Det kan man omgå ad flere veje – fx ved at skrue ned for blusset, marinere kødet eller skære det i småstykker, så det kan lynsteges.

Eller også kan det gøres som her, hvor birkes og fiskens naturlige kræfter samarbejder og beskytter hinanden, så laksen uden problemer kan steges på panden.

Retten egner sig med sine mange grønsager og sunde fiskeolier fortrinligt som eftertræningsmåltid eller sund aftensmad for hele familien.

Ingredienser (4 personer) Ca. 400 g fersk laks (3-4 bøffer) 3 spsk. blå birkes 500 g babyspinat 3 spsk. ristede mandler Ca. 750 g små kogte kartofler, i halve 1 bk. cherrytomater, i halve 1 rødløg, skåret i meget fine både 3 spsk. rapsolie Saften af 1 citron 1 tsk. dijonsennep

Tilberedning Fordel blå birkes i et tyndt lag på en tallerken, og vend laksebøfferne i frøene, så de er jævnt fordelt.

Steg herefter laksen ved lav varme i 7-8 minutter på hver side, køl ned, og pil kødet af i findelte terninger.

Skyl spinaten, og vend den med mandler, kartofler, tomater og løg.

Rør en tyk dressing af olie, citron og sennep, og bland den i salaten.

Top salaten med laksestykkerne.


Se også vores opskrift på sund chili con carne

Den dynamiske kostduo: Birkes og fed fisk

Ud over at laksen får ekstra smag giver de omsvøbte birkesfrø også fisken en lækker og sprød konsistens. Det er dog ikke kun derfor, at vi pakker den ind. De små frø formår nemlig også at holde på saften, så du kan langtidsstege laksen, uden at den tørrer ud. Ved at holde temperaturen nede undgår du, at fiskens værdifulde omega-3-fedtsyrer spoleres af varmepåvirkningen. Samtidig – og her bliver det yderligere interessant – viser undersøgelser, at birkes er rige på de sunde antioxidanter, der beskytter mod dannelsen af uheldige forbindelser i laksen. Svøbt i birkes dannes der stort set ingen skadelige stoffer i laksen, og du kan derfor ganske ubekymret give fisken en tur på panden.

Næringsindhold

Energi 751 kcal Protein 40,3 g Kulhydrat 65,3 g – heraf kostfibre 10,6 g Fedt 39,7 g

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: