Dynamisk duo Tomat + quinoa © Valling.com

Kalkunschnitzel med quinoasalat

Det fedtfattige kalkunkød er med sine mange mættende proteiner et genialt valg. Og når det samtidig serveres sammen med den dynamiske duo tomat og quinoa, får du et kernesundt måltid.

15. juli 2013 af Martin Kreutzer og Mads Persson

Kalkunen er røget i glemmebogen, efter at den i 90’erne nærmest var synonym med sunde, slanke kostvaner. Den plads har den altdominerende kylling i dag indtaget, og det er faktisk ærgerligt, for kalkunen har rigtig meget at byde på. Først og fremmest er den en storartet kilde til mættende proteiner af høj kvalitet, og derudover sætter den effektivt gang i restitutionen efter et krævende træningspas.

Fedtindholdet er også lavt, så du kan spise løs af kalkunkødet, uden at det koster nævneværdigt i kalorieregnskabet. Selv hvis du spiser dobbelt så meget kalkun som foreslået, så koster det kun ca. 100 kalorier. Det er omtrent, hvad du finder i en middelstor banan.

En anden interessant detalje ved kalkunkød er, at det modsat rødt kød ikke hævdes at være kræftfremkaldende.

Som tilbehør til kalkunen laver vi en salat med tomat og quinoa. De to ingredienser får det bedste ud af hinanden og bidrager desuden med fibre, vitaminer og mineraler.

Kalkunschnitzel med quinoasalat (4 personer)

Ingredienser 4 kalkunschnitzler 1 spsk. stærk grovkornet sennep Saften af 1 citron 1 tsk. honning 1 spsk. frisk dild, hakket 4 spsk. rapsolie 3,5 dl quinoafrø 1 gulerod i fine, små tern Ca. ¼ kinaradise i små tern 1 squash i fine, små tern 300 g tomater i tern 1 bdt. kruspersille, finthakket Saft og skræl af 1 økologisk appelsin Salt, peber

Tilberedning: 1. Rør en marinade af sennep, citronsaft, honning, dild og 2 spsk. af rapsolien. Smør kalkunen godt ind i marinaden, og lad det trække koldt i ca. ½ time.

2. Kog quinoa som ris i forholdet en del quinoa og to dele vand. Sluk blusset, når vandet er kogt væk.

3. Køl quinoaen helt ned, og bland den til en salat med gulerod, kinaradise, squash, kruspersille og tomat. Bland en dressing af saft og skræl fra appelsinen og det sidste rapsolie. Smag til med salt og peber.

4. Opvarm en slip let-pande, og steg kalkunschnitzlerne ved middelvarme i ca. 5 min. på hver side.

5. Servér straks med quinoasalaten ‘on the side’.

Dynamisk duo: Tomat + quinoa

Hver især er tomater og quinoa rigtig sunde, men i samspil er deres kvaliteter endnu bedre. Tomatens vigtigste bidrag er dens mange antioxidanter, der styrker immunforsvaret. Her er det stoffet lycopen, der er den mest dominerende, antioxidant – og også den, der giver tomatens flotte røde farve. Men ligesom flere andre plantestoffer er lycopen fedtopløseligt og optages først optimalt, når der er fedt til stede. Her er det så, at quinoa kommer til sin ret. Frøet rummer nemlig tilpas meget fedt til, at tomaten kan folde sig fuldt ud. Men det er ikke det eneste, quinoa kan. Den er også kilde til både protein, fedt, kulhydrat og sunde fibre – og giver desuden store mængder vitaminer og mineraler.

Næringsindhold pr. portion

Energi 666 kcal Protein 48,7 g Kulhydrat 66,4 g Kostfibre 8,5 g Fedt 24,8 g

Beregningen tager afsæt i, at du som mand spiser 1/3 af den samlede ret, der er tilpasset en familie bestående af 2 voksne og 2 børn.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: