Dynamisk duo Majs + svampe.

Kyllingesuppe med masser af smag

Sund mad behøver ikke at smage kedeligt. Det er denne kyllingesuppe et bevis på. Vi har via sunde råvarer fremelsket den femte og lidt oversete smag, umami.

13. september 2013 af Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

Der er én vigtig grund til, at denne

kyllingesuppe

er kræs for smagsløgene. Gennem årene er der forsket en del i den ernæringsmæssige betydning af velsmag, og en af de gennemgående konklusioner lyder således: Mæthed er nært knyttet til måltidets evne til at stimulere samtlige af vores fem smagssanser.

Det vil sige, at vi instinktivt søger tilfredsstillelse gennem både surt, salt, sødt, bittert og den femte smagssans, umami. Lykkes det ikke at få alle nuancer med i maden, så melder trangen til mere mad sig hurtigt. Det lyder besværligt at finde det rette miks af varer, men det er faktisk ret simpelt, da meget kommer af sig selv.

I denne ret lader vi fx majsene bidrage med sødmen, mens sojaen klarer de salte mineraler. Limefrugten spiller den sure rolle og bidrager med C-vitamin, der er godt for fordøjelsen. Forårsløgene står for bitterstofferne, og til sidst leveres umamien i form af den proteinrige kylling og svampe. Simple ingredienser, der giver en lækker, kompleks smag.

Kyllingesuppe med majs og østershatte (til 4 personer)

Ingredienser: 4 kyllingebryster, skåret i tynde strimler 2-3 spsk. jordnøddeolie 1 frisk rød chili, finthakket 1 ‘tommelfinger’ frisk ingefær, revet 1 fed hvidløg, presset 1 liter hønsebouillon 4 forårsløg, fintsnittede 1 dåse søde majskerner Ca. 500 g østershatte (eller markchampignon) Saften af 2 lime 2 spsk. sojasauce 1 bdt. frisk koriander

Sådan gør du:

1. I en tykbundet gryde svitses chili, ingefær og hvidløg kort i jordnøddeolien.

2. Tilsæt kylling og sautér i ca. 2-3 min., til kyllingestykkerne netop har fået lidt farve.

3. Hæld hønsebouillonen på, og kog det stille op til kogepunktet under låg.

4. Når suppen har nået kogepunktet, vil kyllingen være færdigtilberedt, og suppen tages fra varmen. Tilsæt nu forårsløg, majskerner og østershatte og rør rundt.

5. Smag til med limesaft og soja og pynt med rigelig frisk koriander. Servér med et par skiver brød til.

Ønsker du en endnu mere fyldig suppe, kan du tilsætte grove nudler.

Den dynamiske duo: Majs + svampe

Vi har i denne ret kombineret majs med masser af svampe for at give retten en helt enestående smagsnuance. Spørger man de store gastronomer, så stræber de alle efter at fremelske ‘umami’ i deres retter. Umamibegrebet kommer oprindeligt fra japansk og kan oversættes til velsmag. Umami er efter surt, sødt, salt og bittert den femte smagssans, som vi mennesker kan registrere. Majs og svampe (og til dels også kylling) er således gode, fordi de indeholder henholdsvis stofferne glutamat og nukleotider, som forstærker hinandens effekt og former den intense umami. På den måde skabes en særlig synergi, som utvivlsomt gør retten til en ekstra stor nydelse.

Næringsindhold

Energi 697 kcal Protein 51,9 g Kulhydrat 84,6 g – heraf kostfibre 14,5 g Fedt 20 g

Beregningen tager afsæt i, at du som mand spiser 1/3 af den samlede ret, inkl. et par skiver brød. Retten er tilpasset en familie bestående af 2 voksne og 2 børn.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: