Dynamisk duo Æg + grønne ærter.

Sydeuropæisk superret

Engang var frittataen udskældt for sit høje kolesteroltal. I dag er den sydeuropæiske klassiker med de mange æg og grøntsager en helt oplagt sund og slankende træningsret.

28. juni 2013 af Opskrift: Mads Persson

Selvom den sydlandske æggekage indeholder en masse kolesterol, så lad dig ikke skræmme. Det er nemlig aldeles harmløst. For trods det tårnhøje fedtindhold er frittataen en fortrinlig

slankeret

, der hjælper dig med at komme fedtet til livs.

Nøglen er rettens mange stærke proteiner og beskedne mængder kulhydrat, som – modsat mange pasta- og kartoffelretter – holder blodsukkeret i ro efter måltidet. Det gør blandt andet, at kroppen finder sin energi direkte fra fedtdepoterne.

Proteiner sender samtidig en masse mæthedsignaler til hjernen og overflødiggør dermed behovet for stivelse i maden. Denne effekt forstærkes kun, hvis du serverer en lækker grøn salat til.

Har du konditionstrænet inden måltidet, kan det være en god idé at supplere frittataen med en skive brød eller to. Det fremskynder restitutionen og fylder musklernes kulhydratdepoter, sætter skub i reparationen af ødelagt væv og bygger din krop op igen.

Frittata med friske ærter (4 personer)

Ingredienser: 4 store økologiske æg 4 dl minimælk 1 frisk mozzarella, 45+ (ca. 250 g) 8-10 semi-dried tomater 1 bdt. purløg 1 finthakket løg 2 store håndfulde friske ærter 1 spsk. rapsolie 1 knivspids salt og peber

Sådan gør du:

1. Varm olien op i en tykbundet pande, og svits de finthakkede løg i et par minutter, til de er blanke.

2. Rør æg, mælk, purløg, salt og peber godt sammen. Tilsæt ærterne og tomaterne på panden og straks derefter æggemassen.

3. Skru ned for varmen, og lad æggemassen sætte sig næsten helt.

4. Tænd da for grillfunktionen i din ovn, læg mozzarellaskiver på toppen af frittataen, og sæt stegepanden i ovnen (brug en pande med metalhåndtag).

5. Hold godt øje med panden, og tag den først ud, når mozzarellaen er smeltet og let gylden, samtidig med at al æggemassen er stivnet (ca. 5-10 min.).

6. Servér den lun og evt. med en dejlig grøn salat til.

Den dynamiske duo: Æg + grønne ærter

Mange føler sikkert en snert af dårlig samvittighed ved at spise æg. Alt det kolesterol kan jo umuligt være sundt? Men jo – den gode nyhed er, at det kan det godt. Fakta er nemlig, at der ikke er nogen dokumenteret negativ effekt af at spise æggene, når de indgår i et i øvrigt sundt måltid. Især ikke hvis du matcher dem med fx grønne ærter, som både tilfører sunde kostfibre og masser af styrkende plantestoffer. Fibrene øger kroppens kolesterolforbrug, så den har noget at bruge æggenes kolesterol til ud over til produktionen af kønshormoner og cellevægge. Samtidig hjælper plantestofferne med at stive kredsløbet af, så selv et forhøjet kolesteroltal er harmløst for din krops karvægge.

Næringsindhold

Energi 630 kcal Protein 42,5 g Kulhydrat 38 g – heraf kostfibre 7,6 g Fedt 36,3 g

Beregningen tager afsæt i, at du som mand spiser 1/3 af den samlede ret (+en god portion grøn salat), der er tilpasset en familie bestående af to voksne og to børn.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: