© Valling.com

3 herresalater der mætter

Rigtige mænd spiser ikke salat! Jo vi gør, men vi stiller helt andre krav til vores salater, end kvinder gør. Glem alt om kedelig iceberg, slatten agurk og trist tomat på toppen. Vi vil have grove ting, der smager af noget og mætter!

30. januar 2014 af Christian Bitz.
3 herresalater der mætter

Salat er sjældent værdsat på middagsbordet af mænd. Det er mere et nødvendigt onde, der skal overstås. Det er der ikke noget at sige til, for alt for ofte er vores salat kedelig. Vores kreativitet stopper tit, når den sidste dåse majs er hældt ud over bleg icebergsalat og tomater.

Men hvorfor hænge fast i firserne, når du med få virkemidler kan skabe rigtige

herresalater

fuld af sundhed og smag? Det første, du skal gøre, er at tænke i årstider. Efterårets grove grønsager egner sig fortrinligt til salat og er langt sundere end de mere vandede grønsager. Hvis du snitter fx rodfrugter og kål helt fint, bliver de yderst velegnede til at lægge et godt og groft fundament.

Et andet vigtigt princip for en vellykket salat er at tænke i de 4 grundsmage: surt, sødt, salt og bittert. Prøv fx en klassisk fransk salat med bitre salatblade, en sursød olie-eddikedressing og lidt havsalt samt friskkværnet peber på toppen.

Tilfør gerne den femte smag, umami, ved at tilsætte kød eller fisk, der giver kroppen masser af proteiner. Smid også noget stærkt i dressingen – fx chili eller sennep. Stærke krydderier stimulerer en selvstændig sans, der øger forbrændingen, og gør, at du bliver hurtigere mæt og derfor spiser mindre.

Drop den usunde dressing Gå langt uden om supermarkedernes dårlige dressinger, der er fyldt med usundt fedt, sukker og kemi. På 30 sekunder kan du piske en markant sundere og mere velsmagende vinaigrette sammen ved fx at blande koldpresset jomfruolivenolie, citronsaft, havsalt og sennep. Olien tilfører naturligvis din salat mange ekstra kalorier, men hvis du ikke sjasker salaten til i dressingen, er det ikke så slemt – og planteolien er desuden af den hjertevenlige slags.

Du kan jo også vælge at gå hele vejen og forfremme salaten fra tilbehør til måltidets bærende element. Så skal der bare godt med gods i – det vil sige noget, der mætter. Kornprodukter som brødcroutoner, pasta eller korn er gode valg – jo grovere varianter du vælger, jo mere mætter de. Prøv fx grovpasta og perlebyg. En anden vej er at tilføre protein fra fx kød, fisk eller ost. Det mest mættende resultat opnår du ved en kombination af tingene.

Den klassiske vinaigrette: 1 tsk. dijonsennep, 1 tsk. soja, 1 tsk. balsamicoeddike, 1 knivspids flormelis, groft salt og friskkværnet peber piskes sammen. Tilsæt derefter 4 spsk. jomfruolivenolie. Kom lidt olie i ad gangen, mens du pisker.

Flere mættende grønsager Det er let at finde andre grønsager til at variere sin salat med. Her er en række af de mest mættende:

  • Asparges

  • Babyspinat

  • Blomkål

  • Bønner

  • Grønkål

  • Gulerødder

  • Hvidkål

  • Jordskokker

  • Kartofler

  • Kinaradiser

  • Knoldselleri

  • Løg

  • Majroer

  • Pastinakker

  • Persillerod

  • Peberfrugter

  • Radiser

  • Rabarber

  • Rosenkål

  • Rødkål

  • Spidskål

  • Spinat

  • Squash

  • Sukkerærter

  • Ærter

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: