Spinat Spinat er både en yderst kaloriefattig og blodsukkervenlig superfood.

Boost dit immunforsvar med spinat

Med masser af antioxidanter og et tårnhøjt C-vitaminindhold bør spinat være stamgæst på alle middagstallerkener.

31. august 2016 af Martin Kreutzer

Bedste valg af spinat

Babyspinaten rummer alt det, som den modne spinat kan byde på, plus en smule ekstra vitaminer og mikroskopiske plantestoffer. Alle typer spinat rummer dog så meget saft og kraft, at varianten ikke er afgørende. Kig gerne på bladenes ‘udstråling’, for undersøgelser viser, at der er sammenhæng mellem et frisk, skinnende udseende og mængden af styrkende næringsstoffer.

Sundeste tilberedning af spinat

Der kan gemme sig en del skidt mellem bladene, så sørg for at skille dem ad og rense dem forholdsvis grundigt under rindende vand. Friske blade er delikate at spise rå i salaten, men generelt løftes næringsværdien, hvis du koger bladene i en gryde i 1 minut. Ved kogning fjernes noget af den oxalsyre, som binder næringsstofferne, så din krop ikke kan optage dem.

Bedste tilbehør til spinat

Spinat kan matches med alverdens tilbehør. Men da den er fattig på protein, er det oplagt at spise æg, fjerkræ, fisk eller kød til for at øge mætheden. Takket være et flot indhold af C-vitamin vil spinaten hjælpe dig med at optage det jern, som gemmer sig i kødet. Det er et kæmpe plus for dig, der konditionstræner og på hviledagene skal producere flere røde blodlegemer.

Prøv denne opskrift på lasagne med hytteost og spinat.

Bedste tidspunkt at spise spinat

Som kilde til immunforsvarsstyrkende plantestoffer skal spinaten tænkes strategisk ind i dagen. Din krop skal helst have styrkende frugt og grønt i hvert hovedmåltid, så spis spinaten i måltider, hvor der er mangel på anden frugt og grønt. Træner du, er det genialt at spise spinaten i et måltid efter træning. Mange af dens stoffer er perfekte for kroppen i restitutionsfasen.

Fakta om spinat:

  • Der er afsindig meget C-vitamin i spinat. Vitaminet har afgørende indflydelse på kroppens evne til at optage jern, men er også en central brik i opbygningen af stærke led og sener.

  • Særlige molekyler i spinaten har i flere studier vist sig at kunne gavne tarmfunktionen, blandt andet ved at mindske graden af inflammation i tarmvæggene. Det er et forskningsområde, som fortsat er under udvikling, men spinaten ser ud til at have et spændende potentiale på den front.

  • Antioxidanterne i spinat står nærmest i kø for at stive dit immunforsvar af. Det er da også årsagen til, at spinat er en af de råvarer, som ser ud til at have størst potentiale i forhold til at holde livsstilssygdomme stangen. Der er tilmed forskere som vurderer, at spinaten er en af de mest spændende plantekilder mod udviklingen af kræft i blærehalskirtlen. Det er dog et område, hvor der hersker en del uenighed.

  • Koger du kortvarigt spinaten, fremmer du optagelsen af næringsstoffer. Det inkluderer jern og kalcium, som spinaten er en af planterigets allerbedste kilder til.

  • Frisk spinat er det optimale valg, men du kan sagtens ty til frossen spinat, hvor stort set alle vigtige næringsstoffer er bevaret.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: