© Istock

Makrel er den perfekte kilde til D-vitamin

Den fede makrel er tæt på at være vores nationalspise. Vi skal være glade for, at fisken rangerer så højt, for rent ernæringsmæssigt er makrellen et pletskud.

11. maj 2016 af Martin Kreutzer og Bo Frederiksen.

Det tårnhøje indhold af omega-3-fedtsyrer er på alle måder guld værd. De virker antiinflammatorisk og formår herigennem at holde livsstilssygdomme og overbelastningsskader stangen. Og så er de byggesten for hjernen.

Proteinerne i en makrel er af den højeste kvalitet og egner sig derfor fremragende til at reparere musklerne efter et hårdt træningspas. Samtidig skaber de solid mæthed ved at bremse mavetømningen, for det gør, at måltidet hviler tungt og godt i maven i stedet for at fistre ned i tarmen.

Med hele 8 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram er makrellen en uforlignelig kilde til solskinsvitaminet, som du forår og sommer tanker op ved at lade solen ramme din hud, men i vinterhalvåret er pinedød nødt til at få fra den mad, du spiser.

Rent ernæringsmæssigt favner en makrel enormt bredt, for ud over de tre helt store forcer er den også kilde til selen, jern, niacin og en stribe andre mikronæringsstoffer, som alle spiller en central rolle for kroppens mange biokemiske funktioner.

Drop bare skindet, hvis du ikke kan lide det. Der er intet tungtvejende ernæringsmæssigt argument for at spise det, så lad bare smagsløgene afgøre, om det skal indenbords eller kasseres.

Boost din makrel!

  • Bedste valg: Der kan desværre være langt mellem frisk makrel, som ofte er dyr. Sundhedsmæssigt trumfer den ferske makrel dog både røget fisk og konserves. Tyr du til makrel på dåse, så vær opmærksom på, at nogle har en belægning på indersiden, som afgiver det sundhedsmæssigt betænkelige stof BPA til fisken. Flere producenter undgår dog stoffet og bør derfor være dit valg.
  • Bedste tilberedning: Det er oplagt at bage makrellen i ovnen. Steger du den, så hold lidt igen med varmen, for ved meget høje temperaturer ødelægger du nogle af fiskeolierne. Røget makrel er det ringeste valg, for konserveringsmetoden tilfører skadelige stoffer, som du reelt helst var foruden. I små mængder er det ubetydeligt, men spiser du hyppigt makrel, bør du se dig om efter andre varianter.
  • Bedste tilbehør: Makrellen er enormt fed, og selvom fedtet er af den allersundeste slags, betyder det alt andet lige, at kalorieindholdet tordner i vejret. I praksis bør makrellen derfor matches med et fedt- og kaloriefattigt tilbehør – fx i form af en enkelt skive groft brød, som ledsages af en kraftfuld salat, der gerne må være kålbaseret. Det giver tænder og mave masser af kostfibre at arbejde med.
  • Bedste timing: Du har ikke lyst til at spise makrellen alt for tæt på din træning. Altså medmindre du har lyst til at smage den igen og igen – og igen! Fiskeolien har det med at give opstød, og derfor er det fint at spise makrellen til frokost efterfulgt af nogle timer på kontorstolen. Makrel passer også til aftener, hvor du ikke skal træne bagefter, og der venter stille og rolige aktiviteter efter maden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvad er det bedste ved vintertræning?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: