Søde kartofler på træstub

En perfekt del af restitutionsmåltidet efter træning.

© iStock

Styrk immunforsvaret med den søde kartoffel

Den søde kartoffel, batat eller sweet potato, er den almindelige kartoffels fiberrige fætter, der tilfører kroppen masser af sunde kvaliteter.

17. august 2017 af Martin Kreutzer & Anne Larsen

Alt om den søde kartoffel

Med sine 2,7 gram fibre pr. 100 gram rummer batat ret præcist dobbelt så mange fibre som kartoflen. Det er noget, der gavner både mætheden og fordøjelsen.

Den søde kartoffel styrker immunforsvaret

Mens almindelige kartofler stort set kun kan bryste sig af C-­vitaminer – og her er det reelt kun nye kartofler med skræl, der rummer nævneværdige mængder – er den orange batat sprængfyldt af immunforsvarsstyrkende antioxidanter, især i form af betakarotin, hvor stort set kun guleroden trumfer den.

Den søde kartoffel er god for dine knogler

Siger vi kalcium, tænker du med garanti på mælk og ost. Men faktisk er batat også en fremragende kilde til det knoglestyrkende mineral. Det gør den rigtig brugbar for personer, der ikke bryder sig om – eller tåler – mejeriprodukter.

Derfor er en sød kartoffel sød

Den søde smag skyldes, at der er en del sukkerarter i batat. Modsat stivelsen i en kartoffel smager de sødt, hvilket ikke kun tilfører måltidet en spændende smag, men også kan hjælpe dig med at få bugt med en sød tand og med at holde den slanke linje. Undersøgelser viser, at stimulering af samtlige smagsløg i ét og samme måltid sikrer en fortrinlig mæthed. 

5.000 varianter af den søde kartoffel

Det er interessant, at vi herhjemme stort set tænker på én bestemt type rodfrugt, når talen falder på batat. På verdensplan findes der nemlig over 5.000 forskellige varianter, der ikke kun varierer i størrelse, men også i farve, konsistens og næringsindhold.

Boost det! De bedste tips til den søde kartoffel

  • Bedste valg af søde kartofler: Globalt set findes der utallige varianter af batat, men herhjemme er vi ofte nødt til at tage til takke med, hvad supermarkedet disker op med. Er det muligt at vælge, så snup dem, der udstråler de kraftigste farver. Den flotte kulør skyldes en del af de indeholdte antioxidanter, og derfor kan du forvente en ekstra sundhedsbonus ved at vælge dem, der trækker blikket til sig.

  • Bedste tilberedning af søde kartofler: Batat er ganske taknemmelig, idet den kan tilberedes på et væld af forskellige måder. Ud over at lade smagspræferencerne styre kan du også overveje, hvor hurtigt du har brug for rodfrugtens kulhydrater. Undersøgelser viser, at de efter bagning og stegning frigøres dobbelt så hurtigt som ved kogning. Smid dem derfor i ovnen, hvis du trænger til hurtig genopfyldning efter træning.

  • Bedste tilbehør til den søde kartoffel: Kombinér den gerne med et godt stykke kød, fisk eller fjerkræ, så proteinerne dæmmer op for blodsukkerpåvirkningen. Og tænk en smule sundt fedt ind i retten. Særligt den indeholdte betakarotin kræver lidt fedt, for at kroppen optager den ordentligt. Er du på ferie, så tjek lige, at din batat ikke serveres indpakket i en usund tærtedej. Den kombination er nemlig mægtig populær.

  • Bedste timing at spise søde kartofler: Generelt gælder det for rod­frug­ter og andet kulhydrat­rigt tilbehør, at kroppen modtager brændstoffet bedst, hvis musklerne er vakt til live. Bataten er derfor perfekt til at tilføre friske forsyninger til de slunkne energidepoter lige efter en løbe- eller cykeltur. Ud over at sikre en god restitution forhindrer dette også, at en ufrivillig blodsukkerstigning gør dig træt og opbygger mavefedt.
Opskrift med bøf og sød kartoffel

Øg sundhedsværdien ved at lave sunde fritter af den fiberrige, søde kartoffel, batat. 

Opskrift med søde kartofler: Bøf med fritter

Ingredienser (2 personer):

300-400 g engelsk bøf
2 spsk. olivenolie
500 g sød kartoffel
3-4 knsp. køkkensalt
3-4 knsp. sort peber


Fremgangsmåde:

  • Sæt ovnen på 200°.
  • Skær de søde kartofler i stave.
  • Bag kartoffelstavene i ovnen med olivenolie, og krydr med salt og peber. Tag dem ud, når de har fået en gylden farve.
  • Krydr bøffen med salt og peber. Steg den kort på en meget varm pande til den ønskede konsistens.
  • Spis friske asparges til samt evt. ketchup.

Næringsindhold pr. person:

Energi: 501 kcal
Protein: 41,2 g
Fedt: 20,3 g
Kulhydrat: 42,5 g
Kostfibre: 7,5 g

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: