Det gode sidder i skindet. Det røde skind er fyldt med antioxidanter, der stiver immunforsvaret af og mindsker muskelømhed. © Colourbox

Superfood: tomat

Udpræget machomad? Måske ikke. Men den saftige grøntsag gemmer på nogle stoffer, der gør den særdeles relevant for dig, der skal fylde depoterne op efter en tur i løbeskoene eller i fitnesscenteret.

21. januar 2014 af Martin Kreutzer.

Superfood

Efter en solid omgang træning er det nok de færreste, der logisk tænker på at kaste sig over en tallerkenfuld tomater. De rummer nemlig ikke mange proteiner og bugner heller ikke ligefrem af kulhydrater.

Alligevel gemmer den saftige grøntsag på nogle stoffer, der gør den særdeles relevant for dig, der skal fylde depoterne op efter en tur i løbeskoene eller i fitnesscenteret.

Tomatens trumfkort er lycopen – et rødt farvestof, der ikke kun giver tomaten dens flotte kulør, men også virker som værn mod overbelastning. Effekten kan mærkes i musklerne, som bliver mindre ømme efter hård træning, og den understøttes af andre stoffer i tomaten som betakarotin, C-vitamin og E-vitamin.

Stofferne gør også underværker for hele dit kredsløb og nedsætter risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Boost det!

  • Bedste valg: De små cherrytomater trumfer de store modne tomater. Årsagen er, at majoriteten af tomatens kraftfulde plantestoffer – særligt det røde stof lycopen – sidder i skindet. Og det er der markant mere af i en bunke små kugler, der sammenlagt har en langt større overflade end et par store tomater.
  • Bedste tilberedning: Både vand og varme koster tomaterne en del af deres mikronæringsstoffer. Det helt optimale er derfor at spise dem rå. Kræver opskriften, at du putter tomaterne i ovnen, er det dog også fint, da kraftig varme sprænger tomaternes planteceller, så du lettere optager deres styrkende lycopen. Det kompenserer i et vist omfang for tabet.
  • Bedste tilbehør: Tomater er både særdeles kaloriefattige og rige på en lang række styrkende stoffer som fx antioxidanter. Til gengæld er de fattige på de mavevenlige kostfibre og mætter ikke så meget, hvis de står for sig selv. Derfor er det en god idé at kombinere tomaterne med retter, hvor der indgår fiberrige korn og frø som fuldkornspasta, quinoa og perlespelt.

Opskrift på fuldkornspastasalat med cherrytomater og kylling: Klik her!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: