Aldrig mere sidestik

Aldrig mere sidestik

Sidestik er både ubehageligt og dødirriterende, fordi du må stoppe eller skrue ned for tempoet. Eksperterne er uenige om årsagen til sidestik, men læs her, hvordan du forebygger smerten, og hvad du kan gøre, når sidestik rammer dig ude på ruten.

Side 1 af 2 Næste
  • Af Camilla Victoria Marcinkowski
  • Foto: Jan-Otto
Sidestik

Pludselig stikker det i siden, og du må afbryde løbeturen på grund af smerter. Du er endnu en gang ramt af irriterende sidestik – eller sidesting, som den jagende smerte også kaldes.

De videnskabelige eksperter har ingen definitive forklaringer på, hvad sidestik egentlig er. Tidligere troede man, at sidestik skyldtes iltmangel i milten eller tarmene. Men den forklaring afviser eksperter i dag. Nogle mener, at den mest sandsynlige forklaring er, at sidestik kommer, når man udsætter sine ligamenter (ledbånd) omkring mavesækken for stræk og belastninger. Det sker typisk, når man bevæger sig hurtigt op og ned, som man fx gør, når man løber.

Mellemgulv kan trænes

Denne teori passer fint med, at mange oplever at få sidestik, hvis de spiser, kort før de træner. Så er maven tungere og belaster ligamenterne mere. Teorien forklarer også, hvorfor utrænede løbere oftere får sidestik end erfarne løbere. Jo mere trænet du er, jo bedre har dine ligamenter vænnet sig til belastningen fra bevægelserne, der går op og ned. En anden fremherskende teori er, at åndedrætsmusklen (mellemgulvet) bliver overbelastet, når kroppen pludselig har brug for mere ilt.

Det sætter mellemgulvet på overarbejdet, hvilket kan medføre kramper, hvis du må hive voldsomt efter vejret. Mellemgulvet kan dog trænes op til at levere den nødvendige luft og ilt. Fx har flere eliteløbere brugt yoga-træning til at styrke de dybe åndedrætsmuskler og gøre dem i stand til at tåle belastningen, når man løber hårdt og længe. Andre sørger for at trække vejret dybt og roligt, mens de løber.

Forebyg sidestik

Ifølge eksperter i løbetræning er der 2 måder at forebygge sidestik på. Undgå at spise et stort måltid op til 3 timer før et løb, og byg træningen op, så du ikke overanstrenger dig. Det gælder særligt på den første del af løbeturen. “Nogle løbere lægger for hurtigt ud, hvilket bevirker, at man bliver stakåndet, ikke kommer ind i en god løberytme og dermed lettere stresser kroppen. Det kan give sidestik,” siger tidligere eliteløber Gitte Karlshøj, der er fysioterapeut i dag og leder af Team Danmarks idrætsklinik i Århus.

Gitte Karlshøj har selv døjet en del med sidestik. Ud over at undgå at spise før et løb, så drikker hun heller ikke i timen op til. Få minutter før løbeturen drikker hun i stedet 2-3 dl væske, hvilket i hendes tilfælde forebygger sidestik.

Hvis uheldet er ude

Er uheldet alligevel ude, er der ikke andet at gøre end at sætte farten ned og fokusere på åndedrættet eller helt holde op med at løbe i nogle minutter. Nogle kan få sidestik til at gå væk ved at knytte hænderne, og ifølge eksperter kan du også udspænde forsiden af kroppen, når du mærker smerterne. Du kan også trykke et par fingre op under ribbenskanten for at udspænde mellemgulvets muskulatur i forsøget på at få smerten til at gå væk.

Side 1 af 2 Næste

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
6 TIP: Bliv en hurtigere løber

6 TIP: Bliv en hurtigere løber

Løb |

Du har mange knapper at skrue på, når ...

Læs mere
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>Bliv en bedre løber

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeBliv en bedre løber

Løb |

Se hvordan du bliver en bedre løber i ...

Læs mere
Hvordan snører jeg løbeskoene optimalt?

Hvordan snører jeg løbeskoene optimalt?

Spørg os |

Mine nye løbesko sidder ikke ordentligt ...

Læs mere
10 gyldne løberåd

10 gyldne løberåd

Løb |

Er det tid til at give din løbetræning ...

Læs mere
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>Hechmann-metoden - sådan skal du træne

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeHechmann-metoden - sådan skal du træne

Hechmann |

Hechmann-metoden er udviklet til ...

Læs mere
Nyeste
Verdens 10 mest unikke marathonløb

Verdens 10 mest unikke marathonløb

Marathon |

Vi har samlet en liste over 10 af ...

Læs mere
Denne superhelt er hurtigst!

Denne superhelt er hurtigst!

Halvmarathon |

Verdensrekorden i halvmarathon for ...

Læs mere
21,1 skæve halvmarathon-tanker

21,1 skæve halvmarathon-tanker

Halvmarathon |

Vi har samlet 21,1 tanker, de fleste, ...

Læs mere
Gør lette løbesko mig hurtigere?

Gør lette løbesko mig hurtigere?

Løb |

Skal du løbe motionsløb, bør du ...

Læs mere
17 ting, kun langdistanceløbere forstår

17 ting, kun langdistanceløbere forstår

Løb |

Løbere er et sært folkefærd. Her er 17 ...

Læs mere
Hot chili con carne

Opskrift | Hot chili con carne

Cookie- og privatlivspolitik