Din fod vokser mens du løber Det kan lyde som en rigtig løbeskrøne. Men den er skam god nok. De mange stød mod jorden under en løbetur gør din fod længere.

Bliver foden længere under løbeturen?

Det giver mening, at fødderne hæver under løb, men bliver de virkelig også længere? Og i så fald hvor meget?

Ja, der er faktisk en god grund til, at du helst skal købe løbesko, som er et halvt til et helt nummer større end dine andre sko.

Foden er en uhyre elastisk konstruktion, der er bygget til at absorbere kraften fra sammenstødet mellem kroppen og underlaget. Mekanismen er vigtig, da kroppen ellers ville have svært ved at håndtere de chokbølger, der sendes op gennem fod og ben.

Især den store, elastiske seneplade neden under foden har stor betydning for, hvor høj din fodbue er, og dermed også længden på din fod. I løbet af en lang løbetur giver “elastikken” sig mere og mere, og så ender foden faktisk med at være målbart længere. Navnlig folk med høj svang vil opleve, at fodbuen flader ud under løbeturen, og foden bliver længere, mens folk med platfod næsten ikke vil opleve fænomenet.

Heldigvis trækker elastikken sig hurtigt sammen igen, når du stopper med at løbe, så du risikerer ikke at ende din løbekarriere med en størrelse 65 i løbesko! I løbet af et langt løbeliv vil de fleste dog gå et halvt til et helt skonummer op.

Din fod før og efter løb

Fodens store seneplade er spændt ud mellem hæl og tæer og absorberer stødene under løb.


Efter løbeturen har senepladen givet sig, og fodbuen er fladere. Din fod er nu længere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: