Nikes Vapor Fly Elite bryder med gamle forestillinger, om at en hurtig sko er en flad sko. Der er masser af sål under skoen og droppet fra hæl til forfod er 9mm.

NYHED: Nikes nye spacesko skal løbe marathon på under 2 timer

Godt en uge efter Adidas lancerede deres sko til maraton på under 2 timer, svarer Nike igen med deres bud på verdens hurtigste marathonsko. Den glæder vi os virkelig til at få fødderne i!

8. marts 2017

I sidste uge var det Adidas, der fik opmærksomhed, da de i forbindelse med Tokyo Marathon lancerede deres Adizero Sub2. Skoen, der ifølge dem skal bruges til at bryde den magiske to-timers grænse på marathon.

Nu er det så Nikes tur. Vapor Fly Elite er navnet på den noget spacede lyseblå fartdjævel, der blev åbenbaret tirsdag eftermiddag.

More is more

Nike har forladt tidligere ideer om, at en sko skal være så flad og så let som muligt for at være hurtig, og i stedet er Vapor Fly Elite bygget ud fra en more is more tankegang, hvor skoens kraftige sål skal sende så meget energi tilbage som muligt og samtidigt hjælpe med at holde benene friske - også efter 40 km (nogen, der sagde Hoka).

Tykke såler

Nike har smidt 21mm sål under forfoden og droppet fra hæl til forfod er på 9mm, for at skåne akillessenerne. Der er altså godt med sål på skoen - men den er stadig uhyre let. Præcis hvor let, fremgår ikke endnu, men Nike har udviklet et nyt mellemsålsmateriale kaldet Nike Zoom X, der ifølge Nike er en af de letteste og mest responsive mellemsåler på markedet. 87 pct. af den energi, der trykkes ned i sålen skulle komme tilbage.

4 pct.

Skoens lave vægt, den nye mellemsål og en særlig fjedrende kulfiberplade, der ligger på langs af sålen skulle gøre den 4 pct. mere effektiv end Nikes tidligere marathonracersko - Streak. Det er sjovt nok lige 2 procentpoint mere en Adidas' sko, og omregner man det til løbetid, bliver det ikke noget problem at bryde de to timer. Nikes løber Eluid Kipchoge har den bedste maratontid på 2.03.05,, og med den nye sko burde han kunne løbe marathon på 1.58! Vi får se.


Vapor Fly Elite er specialbygget til den enkelte atlet og ikke en sko almindelige motionister kan få fødderne i. Til gengæld kommer der en Vapor Fly 4 % og en Zoom Fly (billedet herover) . 

Nike Vapor Fly Elite

Vapor Fly Elite bliver lavet individuelt til hver enkelt løber, så det er nok ikke en sko vi andre lige får fødderne i. Men to mere motionist egnede modeller er også på vej. De bygger på samme teknologi og er på markedet i starten af juni.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: