Vinterløb: De bedste tip til at løbe om vinteren
Vinterløb kan være en helt særlig meditativ oplevelse. Fokus er ikke så meget på tempo og tider som på selve oplevelsen.

6 tip til løb om vinteren

Vinteren er en udfordring for os løbere. Men med den rette strategi til træningen kan du snildt løbe hele vinteren igennem – og tanke både energi og overskud i dagligdagen samt møde foråret i skarp form.

  • Aktiv Træning nr. 2, 2015
  • Foto: Jakob Helbig
vinterløb

Vinterløb kan være en kold affære og mange løbere kravler i hi under sofaen og gemmer løbeskoene til foråret. Det har imidlertid store konsekvenser. Den møjsommeligt opbyggede form forsvinder fuldstændigt i løbet af 6-8 uger. Samtidigt risikere du at tage på, og skal på den måde slås med overflødige kilo, når foråret igen melder sin ankomst. Endelig mister dine muskler og led styrke efter 3-4 måneders træningspause. Det betyder, at risikoen for skader stiger markant, når du finder løbeskoene frem igen.

Heldigvis kan et par enkle råd gøre vinterløb til en overkommelig opgave. Det handler om påklædning og tilgangen til træning.

Påklædning til vinterløb

1. ‘Trelagsprincippet’: En anerkendt metode, når det handler om at klæde sig på til kulden. Det inderste lag, der sidder direkte mod huden, skal trække sveden væk fra kroppen og holde dig tør. Det bør være tyndt, tætsiddende og lavet af uld eller polyester – eksempelvis klassisk super­under­tøj. Laget i midten skal isolere, men stadig tillade kroppen at ånde – fx en mellemtyk fleece eller uldtrøje. Yderste lag skal skærme for vind og regn – fx en klassisk løbejakke. Er det ikke råkoldt, kan du klare dig med lag et og to eller et og tre.

2. Hold hoved og hænder varme En stor del af dit varmetab sker via hænderne og hovedet, så beskyt dem med lette og tætsiddende handsker og en tynd hue. En tynd ‘buff’ eller halsedise beskytter den udsatte hals. I ekstrem kulde kan du også vælge en ansigtsmaske. Den beskytter ansigtet og opvarmer indåndingsluften, så den ikke trækker koldt ned i halsen.

3. Beskyt mod vinden. Blæser det kraftigt øges kuldeoplevelsen markant. Det skyldes den såkaldte windchill-faktor. Et vindtæt yderlag iform af en skaljakke og et par tynde overtræksbukser er derfor uundværdlige, når du løber vinterløb i meget koldt vejr.

Træningstip til vinterløb

1. Korte ture. Løb kortere ture med moderat intensitet frem for lange, rolige ture. På den måde kan du holde kroppens varmeproduktion høj hele vejen og undgå den gradvise nedkøling, du ellers godt kan opleve på den sidste halvdel af en lang, svedig løbetur.

2. Modvind/medvind. Blæst er med til at forstærke nedkølingen mange gange, så løb så vidt muligt, hvor der er læ, fx i skoven. Kan det ikke lade sig gøre, så løb imod vinden på første halvdel af turen, hvor energiniveauet er højt, og du kan presse intensiteten i vejret. På den måde undgår du den alvorlige nedkøling, der kan opstå, hvis du skal slæbe en træt, svedvåd krop hjem i modvinden.

3. Træk indenfor. Intervaller og tempotræning kan være en drøj omgang med tre lag tøj på kroppen og ankeldyb sne under fødderne. Lav derfor eventuel højintens træning på løbebånd. Det højner kvaliteten, og så er det dejligt at kunne løbe i shorts og T-shirt.

Abonnenter, download her.

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
Test: Hvilken type løber er du?

Test: Hvilken type løber er du?

Test |

Test dig selv og find ud af, hvilken ...

Hvilken type løber er du?
Så hurtigt løber du halvmarathon

Så hurtigt løber du halvmarathon

Halvmarathon |

Indtast din 5-km tid og regn ud, hvor ...

Beregn halvmarathon tider
TEST: Hvor god er din cardioform?

TEST: Hvor god er din cardioform?

Løb |

En af de bedste konditionstests er ...

Hvor langt kan du løbe?
Løb bedre med disse 7 øvelser

Løb bedre med disse 7 øvelser

Styrketræning |

Styrketræning kan både gøre dig til en ...

Læs mere
Kom i gang med løb - NU!

Kom i gang med løb - NU!

Løb |

Løb 5 km i godt tempo om kun 12 uger. ...

Kom i gang med at løbe
Nyeste
Verdens 10 mest unikke marathonløb

Verdens 10 mest unikke marathonløb

Marathon |

Vi har samlet en liste over 10 af ...

Læs mere
Denne superhelt er hurtigst!

Denne superhelt er hurtigst!

Halvmarathon |

Verdensrekorden i halvmarathon for ...

Læs mere
21,1 skæve halvmarathon-tanker

21,1 skæve halvmarathon-tanker

Halvmarathon |

Vi har samlet 21,1 tanker, de fleste, ...

Læs mere
Gør lette løbesko mig hurtigere?

Gør lette løbesko mig hurtigere?

Løb |

Skal du løbe motionsløb, bør du ...

Læs mere
17 ting, kun langdistanceløbere forstår

17 ting, kun langdistanceløbere forstår

Løb |

Løbere er et sært folkefærd. Her er 17 ...

Læs mere
Cookie- og privatlivspolitik