5 styrkeøvelser du bør droppe

5 styrkeøvelser du bør droppe

Se her, hvilke styrkeøvelser du gør klogt i at droppe, hvis du vil bruge din dyrebare tid i centeret mest fornuftigt – og hvilke du bør lave i stedet for.

  • Af Kasper Danborg.
  • Aktiv Træning nr. 11, 2015
Styrkeøvelser

Det er langtfra alle maskiner og øvelser i fitnesscenteret, der er lige gode og effektive. Nogle er faktisk direkte spild af tid. Herunder viser vi dig, hvilke øvelser du bør droppe, og hvilke du i stedet bør bruge din tid på.

HIGH CABLE CURLS
Derfor skal du droppe den: Her står du ret op med armene ud til siden i cablecross-stativet og trækker i kablerne fra den højeste position ved at bøje og strække i albuerne. Øvelsen er meget svær at udføre med tung intensitet, og der er ingen grund til at stå i en sådan position for at træne biceps. Det kan aldrig blive optimalt.

Illustration af high cable curls, ikke croppet


Skift den ud med: CONCENTRATION CURLS!
Her kan du skabe samme fokus på biceps i fuld bevægebane, men med højere intensitet, da det er nemmere at udføre øvelsen og styre bevægelsen.

Illustration af concentration curls, ikke croppet

TRICEPS KICKBACK
Derfor skal du droppe den: I denne øvelse står man bøjet over en bænk med en håndvægt i hånden og overarmen parallel med gulvet. Så strækkes hele armen bagud og frem igen. Bevægelsen er kort, og der er primært fokus på to af triceps’ tre hoveder.

Illustration af triceps kickback, ikke croppet


Skift den ud med: DIPS!
Du får her en øvelse, som træner triceps i en lidt større bevægelse med større konstant spænding end kickback. Øvelsen træner samtidig forsiden af skuldrene og brystet, og dermed kan du opnå større træningsvolumen på samme tid.

Illustration af dips, ikke croppet


ADDUCTIONS I MASKINE
Derfor skal du droppe den: Her sætter man sig i maskinen med spredte ben og presser så benene mod hinanden med den valgte belastning. Det er især ønsket om en slankere eller fastere inderside af låret, der får mange til at tage plads i denne maskine, men det mål når man aldrig på denne måde. Maskinen kan dog godt bruges til at øge musklens størrelse og dermed få et større lår, hvis det er målet.

Illustration af adductions i maskine, ikke croppet

Drop også denne øvelse

Lige så ubrugelig som adductions er abductions, hvor man i stedet for at presse benene mod hinanden i maskinen presser dem væk fra hinanden. Denne øvelse er især populær hos kvinder, der ønsker en slankere og fastere bagdel. Glem det! Det kommer aldrig til at ske i denne maskine. Den træner mest et par mindre muskler, som ligger under den store ballemuskel. Også her vil sumo squats være et langt bedre valg af øvelse.

Skift den ud med: SUMO SQUATS!
Denne øvelse træner foruden styrke i adduktorerne (inderlåret) også baller, baglår og forlår. Derved får du en langt mere optimal træning af ben og hofte.

Illustration af Sumo Squats, ikke croppet


RUNDRYGGET DØDLØFT
Derfor skal du droppe den: Denne variant af dødløft, hvor man runder ganske meget i ryggen, anvendes af nogle yderst erfarne vægtløftere og styrkeløftere. Men den er bestemt ikke for den almindelige bruger i fitnesscenteret! Risikoen for et for kraftigt skævt tryk på rygsøjlen er ganske enkelt alt for stor, og skaderisikoen er dermed for høj.

Illustration af rundrygget dødløft, ikke croppet


Skift den ud med: ALMINDELIGT DØDLØFT!
Her trækkes med strakt/lige ryg, og der skabes et langt bedre symmetrisk tryk omkring rygsøjlen. Skaderisikoen er i bund, og øvelsen træner forsiden af lår, lidt baglår, ballerne samt ryggens stabiliserende muskulatur.

Illustration af almindeligt dødløft, ikke croppet


TRÆK TIL NAKKEN
Derfor skal du droppe den: Denne rædsel af en øvelse foregår, ved at du sidder med front mod et træktårn og trækker grebet ned bag nakken, til du rammer den øvre del af ryggen. At trække noget tungt ned bag nakken kræver en stor smidighed i skulderleddene – og det er der ikke ret mange af os, der har. Så for langt de fleste mennesker er denne bevægelse simpelthen ikke mulig at lave korrekt. Den er årsag til et hav af skuldersmerter, så drop at trække ned i denne funktionelt ubegribelige bevægelse.

Illustration af træk til nakken, ikke croppet


Skift den ud med: PULLDOWN!
I denne klassiske øvelse sidder man med rank ryg med front mod træktårnet, trækker grebet ned, så det rammer toppen af brystkassen, og strækker så langsomt armene igen. Man træner de samme muskler i ryggen, som man træner med træk til nakken, men ved pulldown er der faktisk større spænding på den brede rygmuskel. Så foruden at man har en markant bedre biomekanisk bevægebane, stimulerer pulldown måske den brede ryg endnu bedre. Det er med andre ord ren win-win at skifte træk til nakken ud med pulldown.

Illustration af pulldown, ikke croppet

Mere om samme emne

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
Overhead squat

Overhead squat

Styrketræningsøvelser |

Få trænet hele kroppen blandt andet med ...

Overhead squat
Walking lunge

Walking lunge

Styrketræningsøvelser |

Træn dine baglår, baller og ryg med ...

Læs mere
Ryghævninger

Ryghævninger

Styrketræningsøvelser |

Glem alt om spildtid og besværligt ...

Læs mere
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>Prone Y

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeProne Y

Styrketræningsøvelser |

VIDEO: Få trænet hele kroppen med denne ...

Læs mere
Squat

Squat

Styrketræningsøvelser |

VIDEO: Squat træner lår og baller.

Læs mere
Nyeste
Denne øvelse gør dig hurtigere

Denne øvelse gør dig hurtigere

Hip thrust |

Den er ikke blandt de mest udbredte ...

Læs mere
Push-ups

Push-ups

Styrketræningsøvelser |

Glem alt om spildtid og besværligt ...

Læs mere
Sit-ups

Sit-ups

Styrketræningsøvelser |

Glem alt om spildtid og besværligt ...

Læs mere
Walking lunges

Walking lunges

Styrketræningsøvelser |

Glem alt om spildtid og besværligt ...

Læs mere
Ryghævninger

Ryghævninger

Styrketræningsøvelser |

Glem alt om spildtid og besværligt ...

Læs mere
Hot chili con carne

Opskrift | Hot chili con carne

Cookie- og privatlivspolitik