Paris-Roubaix: Så vilde er cyklerne

Brostensracer

Specialized har med modellen 'Roubaix' udviklet en særlig brostenscykel, bl.a. med stødabsorberende indsatser i rammen.

Paris-Roubaix: Så vilde er cyklerne

Se, hvordan prof-holdene tuner en cykel til Paris-Roubaix.

  • Af Hans Westhausen Gottlieb
  • 10-04-2015
  • Foto: Specialized

I søndag gik det løs igen, da den 114. udgave af forårsklassikeren Paris-Roubaix blev skudt i gang. Løbet, der bliver kaldt ’L’Enfer du Nord’ (helvedet i nord), er kendt for sine frygtindgydende sektioner med brosten, der gennem tiden har kostet utallige ryttere alt fra hudafskrabninger og tabt tid til knoglebrud og ødelagte sæsoner.

Ruten varierer en smule fra år til år, men er som regel på knap 260 km, hvoraf ca. 50 km køres på de frygtede brostenspavéer. Og netop brostenene betyder, at cyklerne skal konstrueres anderledes end til de traditionelle asfaltløb.

Her er en række af de gængse justeringer, som holdenes mekanikere foretager på cyklerne:

1. Rammen på en Paris-Roubaix cykel

Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige hold ændrer på rammen til Paris-Roubaix. Nogle kører på deciderede cross-cykler, mens andre kører på mere eller mindre modificerede landevejsracere. Som regel har brostenscyklerne en anelse længere afstand mellem akslerne end de almindelige landevejsracere, hvilket mindsker stødene fra brostenene. Forgaffel og bagstivere har mere vidde end normalt, hvilket skaber plads til de brede hjul. Der er også større frigang både mellem dæk og stel og mellem bremse og dæk, så sten og mudder har sværere ved at sætte sig fast.

2. Støddæmpning på en Paris-Roubaix cykel

Brostensklassikerne med Paris-Roubaix i front har gennem tiden været et spektakulært udstillingsvindue for cykelproducenterne, der alle gerne har villet vise deres overlegenhed på udstyrsfronten. Specielt i halvfemserne var der gang i den. Det begyndte i 1991 med den dengang helt nye virksomhed RockShox, der kom på banen med deres fjedergaffel. Den var tung og mødte skæve smil fra flere sider, men året efter vandt franske Gilbert Duclos-Lasalle løbet på en cykel med RockShox-forgaffel, og i 1993 stod holdene i kø for at køre med de store, affjedrede forgafler. Senere kastede Bianchi sig ud i en gennem-affjedret mtb-lignende brostensracer, som klassiker-legenden Johan Museeuw stillede til start med i ’94. Han måtte dog udgå kort før mål med en defekt, og siden har nyskabelserne været knap så bemærkelsesværdige.

I dag er forgaffel og bagstivere på flere modeller udstyret med små stødabsorberende indsatser. Treks model hedder ISO Speed, mens støddæmperen hos Specialized hedder Zertz.

Ud over konstruktionen af selve cyklen kan rytterne få lavet små støddæmpende modifikationer, der passer til lige netop deres temperament. De fleste ryttere får dog monteret et eller to ekstra lag styrbånd, og nogle ryttere får også lagt gelpuder under styrbåndet for at mindske stødene fra brostenene. Desuden skifter nogle ryttere deres carbonstyr ud med et af alu, da disse er stærkere.

3. Dæk på en Paris-Roubaix cykel

Den primære støddæmpning kommer dog hverken fra indsatser i rammen eller gel på styret. Den kommer derimod fra dækkene, som er både bredere og mindre hårdtpumpede end normalt. I almindelige landevejsløb er dækbredden 23-25 mm, men i Paris-Roubaix er standarden 27 mm og nogle gange helt op til 30 mm. kombineret med et lavt dæktryk (typisk omkring 80 psi eller ca. 5,5 bar) giver det både komfortabel støddæmpning og et bedre vejgreb på de toppede brosten. Det mindsker risikoen for styrt.

4. Hjul på en Paris-Roubaix cykel

I dag kører næsten alle ryttere med hjulsæt i carbon – ofte i mellem- eller højprofil. Da carbon stadig var et nyt materiale, valgte en del ryttere at køre med old school lavprofil alu-fælge, når der stod brosten på menuen, da disse traditionelt set er stærkere. Men siden Fabian Cancellara vandt løbet i 2010 på højprofil-carbonhjul har disse været standard i feltet, og der har kun været nogle enkelte ryttere i de senere år, der ikke har kørt med carbon-hjulsæt.

5. Bremser på en Paris-Roubaix cykel

Hvis vejrudsigten op til løbet viser regn, så skifter flere ryttere de traditionelle sidetrukne fælgbremser ud med centertrukne cantilever-bremser, som man kender dem fra cykelcross-verdenen. Det giver en markant større frigang til dækket, så mudder og skidt ikke sætter sig fast. Desuden får nogle ryttere sat cykel cross-bremsegreb på. Det skyldes, at de fleste ryttere kører gennem brostenspavéerne med hænderne på toppen af styret. Endelig får nogle ryttere sat små strimler skridsikker tape på bremsegrebet, så de bedre kan få fat, når det virkelig bumper løs på ruten og styret måske ovenikøbet er smurt ind i mudder.

6. Flaskeholdere på en Paris-Roubaix cykel

Pålidelighed er vigtigere end vægt i et løb som Paris-Roubaix, og flere ryttere vælger derfor flaskeholdere i stål eller alu, frem for de lidt blødere af carbon. På den måde er der lavere risiko for, at flaskerne hopper ud, når det går hårdt for sig på brostenene.

7. Gear på en Paris-Roubaix cykel

Paris-Roubaix er en meget flad rute, og derfor kører de fleste ryttere med en lidt større inderklinge i kranksættet. Hvor den normalt hedder 39, kører de fleste i feltet i stedet med 44-46. Kædefangere på forskifteren er også standard, så rytterne ikke taber kæden på de bumpende pavéer. Mange af rytterne har fået monteret satellitskiftere på toppen af styret, på hver side af frempinden, så de ikke behøver at holde i det mere ustabile bremsegreb, når de skal skifte gear. Nogle vælger dog helt at droppe deres elektroniske gearskifte, og i stedet bruge ’gammeldags’ mekanisk skifte. Det skyldes, at de elektroniske gearskiftere er mere følsomme, og rytterne derfor utilsigtet kan komme til at skifte gear, når cyklen bliver rystet igennem på brostenene.

8. Sadel på en Paris-Roubaix cykel

I normale landevejsløb kører rytterne på hårde sadler, hvilket gør, at de kan justere deres siddeposition under et langt løb, men ikke i Paris-Roubaix. Her kører de fleste med en sadel, der har ekstra polstring, og dermed øget støddæmpning. For en sikkerheds skyld kører nogle ryttere med en ekstra sadelklampe.

Ekstra cykel

Paris-Roubaix er kendt for sine brostenspavéer, men de udgør ’kun’ omkring en femtedel af løbsstrækningen, og desuden er de klumpet sammen i løbets sidste del. De første 100 km køres på almindelig asfalt, og derfor vælger en del ryttere at skifte cykel undervejs, således at de kører på en traditionel fartdjævel i første del af løbet, og så skifter til en mere robust brostenscykel inden feltet rammer de hårde pavéer i slutningen af racet.

Mere om samme emne

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>Ny cykelhjelm?

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeNy cykelhjelm?

Kun for abonnenter |

Vi har testet 17 af de mest seriøse ...

Se stortesten
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>TEST: De bedste cykelcomputere

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeTEST: De bedste cykelcomputere

Cykeludstyr |

En cykelcomputer motiverer og gør din ...

Læs mere
Opmærksomhed i cykelfeltet

Opmærksomhed i cykelfeltet

Cykeludstyr |

Den længe ventede landevejshjelm fra ...

Læs mere
Fantastisk cykelcomputer

Fantastisk cykelcomputer

Cykeludstyr |

Garmins Edge 800 er en fantastisk ...

Anmeldelse af Garmin Edge 800
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>Kraftmåler i pedalen

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeKraftmåler i pedalen

Cykeludstyr |

Polar nytænker wattmålingen med ...

Anmeldelse af Polar Kéo Power Pedals
Nyeste
Fremragende kædeolie fra WD40

Fremragende kædeolie fra WD40

Cykeludstyr |

WD40 Bike består af en stribe produkter ...

Læs mere
Hvilket udstyr kræver landevejscykling?

Hvilket udstyr kræver landevejscykling?

Spørg os |

Jeg vil rigtig gerne i gang med ...

Læs mere
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="alternate"/><img src="http://aktivtraening.dk/files/bonnier-atr/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus-orange-at_24.png" alt="Eksklusivt materiale" title="Eksklusivt materiale" width="30" height="30" class="default"/></span>Gør din racercykel køreklar

Eksklusivt materialeEksklusivt materialeGør din racercykel køreklar

Racercykel |

Foråret er over os. Se her, hvordan du ...

Læs mere
Strømpe til beskidt cykel

Strømpe til beskidt cykel

Cykeludstyr |

Træt af at slæbe skidt og møg fra ...

Læs mere
Let og lækker MTB-hjelm

Let og lækker MTB-hjelm

Cykeludstyr |

Vi er imponerede over Specialized ...

Læs mere
Hot chili con carne

Opskrift | Hot chili con carne

Cookie- og privatlivspolitik