Salomon XR Crossmax - Anmeldelse

Produktinfo

Neutral løbesko med grov sål til både offroadbrug og landevej. Overdel uden sømme. Lynsnøresystem med lille lomme til snørerne. Vægt: 321 gram (str. 43). Fås også i en variant til forebyggelse af overpronation.

Løbesko: Fortrinlig allrounder

Med XR Crossmax sigter Salomon på at slå bro mellem de rendyrkede offroadsko og den klassiske løbesko til hårde underlag. Og det projekt lykkes et langt stykke ad vejen.

  • 28-02-2011
  • Aktiv Træning nr. 1, 2011

Salomon XR Crossmax

5 stjerner, fem, til anmeldelser, 174x24

Pasform:

Skoen går nærmest i symbiose med foden.

Funktion:

Skoen er, og opfører sig, som en ægte hybrid. På godt og ondt.

Kvalitet:

Forarbejdning og materialer er på et højt niveau.

Konklusion:

Med XR Crossmax er Salomon gået målrettet efter at skabe en sko, der både fungerer i og uden for terrænet. Den opskrift er langt hen ad vejen lykkedes. Men vores testture viser dog også, at heller ikke de franske specialister kan ophæve fysikkens love.

Pris: 1.000kr.

www.salomonrunning.com

Salomon XR Crossmax

For de fleste løbere består offroadturen typisk ikke af ren offroad i mere eller mindre uvejsom natur. Den er snarere en hyppigt skiftende cocktail af plane grusveje, knoldede stier og måske endda lidt asfalt. Præcis den kombination tager franske Salomon højde for i deres semitrailsko, XR Crossmax.

Akkurat som ved automobilindustriens SUV’er er man her gået efter at lave en hybrid, der klarer sig både on- og offroad. Det lyder jo fortrinligt, men indebærer også den risiko, at ‘SUV-skoen’ planter sig mellem 2 stole og falder igennem både på vej til terrænet og ude i den vilde natur.

Som en af verdens førende producenter af trailsko og andet udstyr til outdoorsport ved Salomon dog godt, hvilke krav der stilles til et par gode løbesko. Og XR Crossmax skuffer da heller ikke.

Det er mærkbart, at ingeniørerne i deres bestræbelser på at skabe en sko, der fungerer fornuftigt på asfalt, ikke har glemt, at det er ude i skoven, at skoen for alvor skal træde i karakter og vise sit værd.

Inden det når så vidt, skal skoen dog lige på foden. Og det er en fornøjelse! Foden smutter let og elegant ned i skoens indre, og med et træk i lynsnøresystemet sidder fod og sko som støbt til hinanden. Den sublime pasform skyldes i høj grad kombinationen af en komfortabel indlægssål, en velpolstret pløs og ikke mindst en overdel helt uden sømme, der bare smyger sig om foden. På det område er skoen helt i top.

Når man først er ude over stepperne, skinner det også hurtigt igennem, at Crossmax er en sko, der vil kunne tilfredsstille de hurtige løbere. Den yderst lave vægt, den suveræne pasform og en grov sål, der bider sig fast i underlaget, sikrer enestående fremdrift. Vel at mærke så længe underlaget ikke er alt for vildt. For på mudrede bakker – særligt når det går nedad – og på stier med sten og rødder viser skoen lidt svaghedstegn.

Hælens mønster er et kompromis til landevejsløbet og savner et ordentligt bid, der tillader kontrolleret nedbremsning i glat føre. Og fordi det har været nødvendigt at komme støddæmpende elementer i sålen – for at gøre asfaltpassagerne tålelige – bliver skoen lidt højere og dermed mere vakkelvorn. Og det koster på ankelstabiliteten. Samtidig bliver sålen så stiv, at du mister lidt føling med underlaget.

Intet af det betyder noget på almindelige skovstier, men understreger dog, hvor Salomon er gået på kompromis for at skabe en allrounder. Og hvordan står det så til med asfaltegenskaberne, som jo egentlig er et af skoens fortrin? Tja, de er godkendte, men kun lige. Sammenlignet med en almindelig landevejssko er støddæmpningen lidt vel hård, og de grove knopper ruller ikke lige så smidigt hen over asfalten, som man kender det fra fx en Asics Kayano eller Nike Pegasus.

0 kommentarer

Kom med din mening

Husk at skriv en kommentar, inden du gemmer.

CAPTCHA
Dette spørgsmål skal teste om du er et menneske for at undgå automatiseret spam.

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
Test: Hvilke løbesko har du brug for?

Test: Hvilke løbesko har du brug for?

Test |

Tag vores test og se, hvilken ...

Læs mere
Må jeg gå i mine løbesko?

Må jeg gå i mine løbesko?

Løbesko |

Er det en god idé at gå i sine løbesko ...

Læs mere
TEST: De bedste løbesko

TEST: De bedste løbesko

Løbesko |

Vi har testet 18 af sæsonens nye ...

Læs mere
Sådan vælger du løbesko

Sådan vælger du løbesko

sko |

Løbeskoene skal være skræddersyede til dig.

Læs mere
Nyeste
Må jeg gå i mine løbesko?

Må jeg gå i mine løbesko?

Løbesko |

Er det en god idé at gå i sine løbesko ...

Læs mere
Hurtige sko til hurtige løb

Hurtige sko til hurtige løb

Løbesko |

Et par letvægtssko er lig med ...

Læs mere
Nike er klar med ny Free-model

Nike er klar med ny Free-model

Løbesko |

Nu har Nike lanceret en lækker, ny ...

Læs mere
Nike LunarGlide 8: Ny og nyskabende løbesko fra Nike

Nike LunarGlide 8: Ny og nyskabende løbesko fra Nike

Løbesko |

Nikes nyeste version af LunarGlide, ...

Læs mere
Nike Free - nu som løbesko!

Nike Free - nu som løbesko!

Løbesko |

Er du også vild med Nike Free? Nu ...

Læs mere
Hot chili con carne

Opskrift | Hot chili con carne

Cookie- og privatlivspolitik