Sådan vælger du løbevest
Vil du også gerne bruge vindvesten til cykling, så vær opmærksom på, at du på cyklen får langt mere vind og træk ned over skuldre og ryg. Derfor er en vest, der er meget åben og ventileret i rygstykket, ikke det bedste valg uden for sommersæsonen.

Sådan vælger du løbevest

En vest er ofte det ideelle valg til løbeturene her i overgangssæsonen, hvor det er lige koldt nok til en langærmet trøje, og en jakke hurtigt bliver for varm.

  • Aktiv Træning nr. 9, 2011

Tørt vejr og let til moderat vind er perfekte forhold til vesten. Og især når tempoet skrues i vejret, vil du sætte pris på den ultralette og ærmeløse løsning.

Krave

Kan med fordel være høj og ret tætsluttende, så den effektivt lukker af for vind og træk ned over hals, nakke og bryst. Man kan jo altid lyne lidt op, hvis der er behov for mere ventilation.

Tip: En let, blød foring på kravens inderside løfter komfortniveauet betragteligt.

Lynlås-garage

En lille stoffold, som dækker af for selve lynlåsslæden, når den er kørt helt op. Folden forhindrer, at metallet skraber og irriterer mod hagen og halsen. Det er en lille detalje, men ikke desto mindre har den stor betydning for din komfort.

Lynlås

Skal være gennemgående og gå helt op i halsen, så vesten kan lukkes helt til. Kig også efter, at lynlåsen er dækket af, for så kan vinden ikke presse sig ind og køle uønsket på maven.

Snørejustering

En justerbar elastiksnøre i livet er nærmest uundværlig i nylonjakkerne. Den sikrer, at pasformen kan finindstilles, og er samtidig med til at holde vesten på plads. Snøren skal være nem at justere – gerne med én hånd. Og den skal ikke hænge og daske. Veste i et softshellmateriale er typisk lidt kraftigere og har mere fleksibilitet. Så her er en snøre ikke på samme måde et must for pasformen.

Ærmegab

Afslutningen ved ærmegabene er en af de helt afgørende detaljer. For er afslutningen for løs, slippes vinden ind og kan suse over kroppen – ligesom det kan betyde uønsket stort varmetab indefra. Og er den for stram og tæt, så kan den irritere og gnave i armhulen. En blød, eftergivende elastikkant hele vejen rundt er en klassisk velfungerende løsning.

Lomme

En lille lynlåslomme, der kan rumme fx nøgle, en mobil eller en mp3, er en fin detalje. Lommen skal sidde så tæt til kroppen, at indholdet ikke hænger og dasker. Lommen kan med fordel være placeret højt på vesten eller på ryggen nede ved lænden. Så slutter den tættere til kroppen. En udgang til en øretelefonledning fra lommen er godt.

Pasform

En tæt og kropsnær pasform – specielt omkring bryst og øverste del af overkroppen – sikrer, at vesten ikke blafrer og larmer i vinden, når du løber. Sørg også for, at der er god længde i ryggen, og at lænden dækkes rart af.

Tip: Prøv flere modeller, så du mærker forskellene mellem dem. Vesten må ikke stramme omkring kroppen.

Materiale

Vindtæthed og åndbarhed er 2 nøglebegreber. Oftest er løbevesten i et tyndt nylonmateriale, der både er meget let og lukker effektivt af for vinden. Åndbarheden hjælpes typisk på vej af ventilationskanaler og/eller luftigt meshmateriale i fx ryggen.

Tip: Åndbarheden skal være helt i top. Fx er vindtætheden klart vigtigst i fronten, mens ryggen fint kan være mere åben.

Pak den sammen

En fordel ved en tynd nylonvest er, at den let kan krammes sammen undervejs, hvis det bliver for lunt. Nogle veste har en lille lomme, som vesten kan pakkes ind i, og som kan lynes til. Typisk fylder vesten sammenfoldet ikke mere end en appelsin og kan således nemt holdes i hånden.

Tip: Stik eventuelt den sammenfoldede vest ned i linningen på løbetightsene, så du har hænderne fri.

3 raske købetip til løbevesten

Vælg materiale. Løbevesten fås typisk i 3 typer materialer:

Nylonvæv, der er tyndt og let og har god vindtæthed, mens materialets åndbarhed ikke er fantastisk.

Softshell, der er blødere, tykkere – og varmere – og med god åndbarhed. Prisen er også noget højere.

Windstoppermembran. Denne indlagte plastfilm er totalt vindtæt, men kroppen kan ånde, og sveddamp kan slippe ud. Og så klarer det nemt en regnbyge.

Kig efter ventilation
Løb er intensiv træning, og så skal ventilationen være i top. Selv de mest åndbare materialer kan ikke matche egentlige åbninger eller netvæv, der nemt slipper overskudsvarme ud.

Mindre er oftest bedst
Lad dig ikke lokke af smarte lommer, talrige justeringsmuligheder og andre umiddelbart fikse detaljer. Det er vores erfaring, at det er de simple veste, der fungerer bedst.

NYHEDSBREV

Få vores gratis nyhedsbrev med masser af gode tips til din træning.

Følg os på instagram

Følg os på instagram

Få forsmag på testvindere og kom med bag kameraet.

Find os her
Mest læste
Trafiksikker komfort

Trafiksikker komfort

Løbevest |

Allerede i hånden er det tydeligt, at ...

Anmeldelse af Adidas adiviz vest
Perfekt vest til sæsonen

Perfekt vest til sæsonen

Løbevest |

Softshellvesten Halo er designet til ...

Anmeldelse af Haglöfs Halo Vest
Materiale-leg i nytænkt løbevest

Materiale-leg i nytænkt løbevest

Løbevest |

Vamsede varmezoner og en høj pris ...

Læs mere
Hold kulden ude med en ægte testvinder

Hold kulden ude med en ægte testvinder

Løbevest |

Få træningsvesten som imponerede vores ...

Læs mere
Nyeste
Hold kulden ude med en ægte testvinder

Hold kulden ude med en ægte testvinder

Løbevest |

Få træningsvesten som imponerede vores ...

Læs mere
Flashy dunvest

Flashy dunvest

Løbevest |

Nikes dunvest er superkomfortabel på ...

Læs mere
Materiale-leg i nytænkt løbevest

Materiale-leg i nytænkt løbevest

Løbevest |

Vamsede varmezoner og en høj pris ...

Læs mere
Lun og alsidig løbevest

Lun og alsidig løbevest

Løbevest |

Efteråret er højsæson for løbeveste, og ...

Læs mere
Velsiddende og åndbar vest

Velsiddende og åndbar vest

Løbevest |

Arc'teryx Incendo vesten imponerer med ...

Læs mere
Hot chili con carne

Opskrift | Hot chili con carne

Cookie- og privatlivspolitik