Fed ost Fede oste er oste med en fedtprocent på over 25. De fedeste typer er oste som Feta, Brie, Gorgonzola, Gouda, Chedder og Parmesan. Typisk angives ostens fedtindhold som et tal med et + tegn bagefter, fx 45+. Tallet beskriver hvor meget fedt, der er i ostens tørstof.

Fed ost feder ikke

Fede oste har ikke før haft plads i et sundt køkken. Men nu tyder ny dansk forskning på, at de fede oste ikke behøver sidde i skammekrogen.

16. november 2016 af Lasse Lyhne

Har du konsekvent fravalgt den fede cheddar i køledisken til fordel for de magre varianter, så har du måske snydt dig selv for den gode smagsoplevelse helt uden grund.

For fede oste påvirker tilsyneladende ikke sundheden mere end magre oste. Det er konklusionen i et nyt dansk studie.

12 uger på ost

Her lod forskerne én gruppe mennesker spise en ganske stor mængde mager ost om dagen i 12 uger, mens en anden gruppe i samme periode spiste den samme mængde fed ost.

Ingen forskel i kropsvægt

Da forskerne efterfølgende undersøgte forsøgsdeltagerne, var der ikke forskel på, hvordan osteindtaget havde påvirket de to forsøgsgrupper. Hverken når forskerne kiggede på kropsvægt, fedtprocent, kolesteroltal eller blodtryk fandt de nogen forskel.

Kalk gør forskellen

Resultatet overrasker for så vidt ikke forskerne bag. Fedt fra ost har i flere andre tilfælde vist sig hverken at påvirke sundheden eller kropsvægten negativt. Teorien går på, at kalken i osten påvirker fedtoptaget i kroppen, og gør at fedtet udskilles med afføringen fremfor at blive lagret på sidebenene.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: