Spis det rigtige fedt, protein og kulhydrat

Du får primært din energi fra de såkaldte makronæringsstoffer: protein, fedt og kulhydrat.

14. juni 2010

Skal du tabe dig, er det vigtigt, at du indtager mad, der rummer alle 3 makronæringsstoffer. Det, på trods af at flere undersøgelser fx viser, at protein mætter bedre end kulhydrat og fedt. Det skyldes, at proteinernes små byggesten, aminosyrerne, påvirker de appetitregulerende centre i hjernen.

Men du kan ikke nøjes med at spise proteiner, som nogle populære slankekurer ellers har påbudt.

Kroppen kræver både fedt, kulhydrat og protein fra ét og samme hovedmåltid, hvis mætheden skal være optimal. For få kulhydrater i måltidet kan resultere i, at blodsukkeret dykker, kort efter at du har spist. Det gør, at trangen til søde sager melder sig med så stor kraft, at du får lyst til at rydde en hel bagerbutik.

For lidt fedt i måltidet duer heller ikke. Fedtindtaget er underlagt biologisk kontrol, da kroppen har brug for en vis mængde fedt til at opbygge væv. Får du færre fedtstoffer, end kroppen har behov for, reagerer den med en specifik lyst til fedt. Det gælder især, hvis din tilførsel af livsnødvendige, flerumættede fedtsyrer er mangelfuld. Gode, kilder til de forskellige makronæringsstoffer er:

  • Protein: Tun, kylling, kalkun, æg, magre mejeriprodukter samt magert, rødt kød.

  • Kulhydrat: Grove grønsager som broccoli, rodfrugter, bønner, ærter og kål. Fuldkornsprodukter som groft brød, brune ris og fuldkorns pasta.

  • Fedt: Fed fisk som laks, makrel og sild, nødder, avokado og gode planteolier som oliven-, raps- og hørfrøolie.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: