TJEK PÅ TALJEN Du finder dit taljemål ved at måle omkredsen lige midt imellem det nederste ribben og det øverste af hoftekammen.

Taljemålet er vigtigere end dit BMI

Frem med målebåndet: Taljemålet siger mere om din sundhed end dit BMI-tal, viser ny forskning.

Har du et lille bildæk på maven, er det desværre ingen trøst, at du er normalvægtig ifølge dit BMI, body mass index. Ny forskning viser en klar sammenhæng mellem taljemålet og risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme, kræft, åndedrætsproblemer og for tidlig død.

Amerikanske forskere har samlet data fra 11 undersøgelser med mere end 600.000 deltagere fra hele verden. De konkluderer, at mænd med et taljemål på 109 centimeter eller derover har 50 procent højere dødelighed end mænd med et taljemål på under 89 centimeter.

Sammenhængen mellem taljemål og risiko for sygdom ses også hos folk med et normalt BMI. Forskerne advarer derfor om, at BMI kan være misvisende, da det ikke siger noget om, hvordan fedtet er fordelt på kroppen.

  • Den nye undersøgelse viser, at hver gang taljemålet udvider sig med fem centimeter, stiger dødeligheden med syv procent.

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mænd holder sig under 94 centimeter rundt om taljen. Ved mellem 94 og 102 centimeter er der forøget risiko for at blive ramt af diabetes 2 og hjerte-kar-sygdomme. Viser taljemålet over 102 centimeter, er risikoen markant forøget.

Du kan nemt og hurtigt teste din BMI med vores BMI test.

Source #Mayo Clinic.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: