Forsvinder dit danske favoritmagasin?

En planlagt lov om moms på dansksprogede magasiner vil stærkt favorisere Runners World, Mens Health og andre udenlandske specialblade, mens stribevis af danske titler må dreje nøglen om.

9. januar 2015

Hører du til blandt de mange, mange tusinde læsere, der holder af at få leveret sit kære specialblad, som fx Aktiv Træning, i postkassen hver måned og fordybe sig i inspirerende artikler om netop dine favoritemner skræddersyet til danske læsere og skrevet på godt dansk – ja, så skal du nok nyde det, så længe det varer.

Regeringens barsler nemlig i disse dage med et lovforslag, der vil fungere som en særskat på dansksprogede magasiner. Loven vil betyde, at praktisk talt alle dansksprogede magasiner bliver 25 pct. dyrere end magasiner på andre sprog.

Helt konkret vil Aktiv Træning på dansk således blive 25 pct. dyrere end vores identiske udgaver på norsk og svensk!

Skal vi så til at proppe disse svenske og norske magasiner i postkassen hos alle vores danske abonnenter for ikke at banke regningen for deres kære specialblad voldsomt i vejret? Jamen, hvor bizart ville det ikke være…

I dag er alle lige

Miseren er, at mens danske aviser i dag helt er undtaget for at betale 25 procent moms, så skal magasiner og alle andre publikationer betale moms. Dog er både danske og udenlandske magasiner momsfrie, hvis de koster under 80 kr. og trykkes uden for EU. Og det er således tilfældet for langt, langt de fleste danske måneds- og specialmagasiner. Derved opnår magasinerne en delvis momssidestilling med aviserne.

Skatteministeren vil ikke desto mindre ændre det nu, så dansksprogede – og kun de dansksprogede! – magasiner fra juli 2015 bliver pålagt moms. Tanken er, at danske arbejdspladser i den grafiske industri dermed beskyttes. En tese som store arbejdsmarkedsorganisationer lige fra 3F på den ene fløj til Dansk Erhverv og Dansk Industri på den anden, har skudt ned på det kraftigste. Tværtimod vil hele manøvren betyde lukning af 15-20 danske magasiner, hvilket vil koste anslået 250 arbejdspladser i magasinbranchen og hos Post Danmark.

Mange magasiner bliver berørt

En lang, lang stribe af de berørte danske månedsmagasiner er i direkte konkurrence med udenlandske titler. Med omkostningsforøgelsen på 25 pct. vil Aktiv Træning som eksempel kunne se flokken af fremmedsprogede titler som Runners World, Mens Health, Cycling Plus og Mens Running få foræret markante konkurrenceforvridende fordele.

I værste fald kan læsere med appetit på træning og sundhed så ende med at skulle hygge sig med sværme af quickfixes fra selvudnævnte træningsguruer, omregne cups og ounces i opskrifterne til gram og dl, kigge på tests af træningsudstyr, der aldrig kan opdrives i Danmark og adoptere amerikanske spisemønstre.

Skat på det danske sprog

Yderligere barokt er det så, når man tænker på, at med lovændringen indfører regeringen i praksis en skat på det danske sprog, hvilket er fuldstændig uhørt i international sammenhæng. Hele logikken er sædvanligvis, at man forsøger at beskytte eget sprog frem for at diskriminere mod det! Danmark vil så i øvrigt være det eneste land i EU med en sådan regel.

På alle måder synes vi, det er dybt urimeligt, og set herfra rammer ideen helt udenfor skiven. I sidste ende skulle hele øvelsen sikre den danske stat 60 millioner kroner ekstra – idet alle naturligvis bare betaler 25 procent ekstra for deres tilsendte magasiner.

Men hvem tror på det? Vi gør i hvert fald ikke. Lovændringen vil lukke en hel stribe danske udgivelser, den vil reducere oplaget på mange magasiner markant, og det vil koste danske arbejdspladser.

Så her på redaktionen er vi stærkt bekymrede for, om vi fortsat får mulig for at give læserne al den inspiration om nye træningsmetoder, nye sunde spisevaner for slet ikke at tale om alle de motiverende før- og efter-projekter med komplette programmer, som Aktiv Træning har stået for igennem de seneste 7 år.

Redaktøren mener

"Ny lov vil gøre dit magasin 25 % dyrere!"

[image:18179 size=141x196] Niels Christian Thalund, Chefredaktør Aktiv Træning

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: