Martina Navratilova
Dominerede tennisverdenen:

Martina Navratilova

© Aktiv Træning

"Jo mere jeg øver mig - jo heldigere er jeg"

Når man stikker en mikrofon i hovedet på sportsfolk, kan man en gang imellem være heldig, at der kommer verbale guldkorn ud. Her serverer vi en blandet buffet af legendariske citater fra sportens verden.

12. september 2022 af Jesper U. Larsen

"Jo mere jeg øver mig - jo heldigere er jeg"

 - Gary Player (1935 -), golfspiller. 

“Jeg udtaler mig principielt ikke om dommere. Specielt ikke ham her”

- Richard Møller Nielsen (1937 - 2014), fodboldtræner.

Den tidligere danske landstræner var en mester i finurlige kommentarer. I mødet med verdenspressen var det dog ikke altid lige elegant. Mange husker nok den her:

We must screw down the expectations. We have to change our tactic and play with long balls.

“Læger og videnskabsfolk sagde, at det var umuligt at bryde 4-minutters-barrieren. At man ville dø i forsøget. Så da jeg rejste mig fra banen efter at være kollapset på målstregen, gik jeg ud fra, at jeg var død”

- Roger Bannister (1922 - 2008), løber.

Britiske Roger Bannister blev i 1954 den første i verden til at løbe den engelske mil (1.609,3 meter) på under 4 minutter. Nærmere bestemt i tiden 3 minutter og 59,4 sekunder.

Roger Bannister
Britisk fantomløber:

Roger Bannister

© Aktiv Træning

“Der er ingen grund til at være i live, hvis du ikke kan dødløfte”

- Jón Páll Sigmarsson (1960 - 1993), islandsk stærkmand. 

“Dén, der sagde ‘det handler ikke kun om at vinde’, har sandsynligvis tabt”

- Martina Navratilova (1956 -), tennisspiller.

Tjekkisk-amerikanske Martina Navratilova ved om nogen, hvordan det føles at vinde. Hun tog sin første Grand Slam-titel som 18-årig i 1974 og dominerede herefter tennissporten i 20 år. I 2000 gjorde hun comeback som doublespiller og vandt i 2006 karrierens sidste Grand Slam – kort før sin 50-års fødselsdag.

“Det eneste menneske, der kan stoppe dig fra at nå dine mål, er dig selv”

- Jackie Joyner-Kersee (1962 -), atletikudøver.

“Du misser 100% af de skud, du ikke tager” 

- Wayne Gretzky (1961 -), ishockeyspiller.

Du har måske hørt en selvhjælpsguru eller foredragsholder slynge det her citat ud om at have modet til at tage chancer i livet. Men det stammer altså oprindeligt fra den canadiske ishockeylegende Wayne Gretzky, som aldrig var bange for at skyde på mål – og måske derfor var indehaver af hele 61 forskellige NHL-rekorder, da han indstillede sin aktive karriere.

Wayne Gretzky
Canadisk legende på isen:

Wayne Gretzky

© Aktiv Træning

“Blodet strømmer ind i dine muskler. Det er det, vi kalder et pump. De bliver virkelig spændt af blod. Som om huden vil eksplodere hvert øjeblik. Det er, som om nogen blæser luft ind i musklerne. Det føles fantastisk”.

- Arnold Schwarzenegger (1947 -), bodybuilder. 

Bodybuildere og træningsentusiaster har i årtier jagtet det famøse pump, som Arnold Schwarzenegger meget malerisk satte ord på i dokumentaren ‘Pumping Iron’ fra 1977. Filmen blev et afgørende gennembrud for bodybuilding og styrketræning i store dele af verden.

“Det bliver aldrig lettere - du kører bare hurtigere” 

- Greg LeMond (1961 -), cykelrytter.

1980’ernes store cykelnavn, den tredobbelte Tour de France-vinder Greg LeMond, opsummerede med få ord, hvad træning handler om.

Arnold Schwarzenegger
Bodybuildings alletiders:

Arnold Schwarzenegger

© Aktiv Træning

"Det er bare et job. Græs gror, fugle flyver, og bølger skvulper ind over sandet. Jeg tæsker folk."

- Muhammad Ali (1942 - 2016), bokser. 

Bokselegenden Muhammad Ali nøjedes ikke med at lade næverne tale. Han er også en af de sportsfolk gennem tiden, der har leveret flest udødelige citater. Der blev aldrig lagt fingre imellem, når han skulle rose sig selv (“Det er svært at være ydmyg, når man er så stor som jeg”) og svine modstanderne til (“Jeg har set George Foreman skyggebokse. Skyggen vandt”).

“Hvis du vil løbe, så løb en mil. Hvis du vil opleve et andet liv, så løb et maraton. Hvis du vil tale med Gud, så løb et ultraløb”

- Dean Karnazes (1962 -), ultraløber.

De to første sætninger er faktisk et berømt citat af den tjekkiske løbelegende Emil Zátopek, der vandt guld i 5.000 m, 10.000 m og maraton ved OL i 1952. Men ultraløberen Dean Karnazes syntes ligesom, det manglede en tilføjelse om det, man møder på den anden side af maratonets 42,2 kilometer.

“Shut up legs!”

- Jens Voigt (1971 -), cykelrytter.

Den karismatiske tyske cykelrytter Jens Voigt havde de sidste år af karrieren ordene ‘Shut up legs!’ stående på sin cykel. Citatet stammer fra et interview, hvor en journalist spurgte Voigt, hvordan han kunne blive ved med at slide ude på ruten. Jo, forklarede han, når benene begyndte at beklage sig, fortalte han dem, at de skulle holde deres kæft og gøre, hvad der blev sagt.

Jens Voigt
Utrættelig tysker:

Jens Voigt

© Aktiv Træning

“Jeg sætter mig ikke ind i nogen tidsmaskine!”

- Marvin Barnes (1952 - 2014), basketballspiller.

Marvin ‘Bad News’ Barnes kendte åbenbart ikke til konceptet med tidszoner. I hvert fald nægtede basketballspilleren at gå ombord, da han fik at vide, at holdets fly ville lette fra Louisville kl. 9.00 og lande i St. Louis 8.59. Han lejede en bil og kørte hjem.

“En atlet kan ikke løbe med penge i lommerne. Han må løbe med håb i hjertet og drømme i sit hoved“

- Emil Zátopek (1922 - 2000), løber.

“Jeg har brændt flere end 9.000 forsøg i min karriere. Jeg har tabt næsten 300 kampe. 26 gange har jeg kikset, da det var op til mig at score det afgørende point. Jeg har fejlet igen og igen i mit liv. Og det er derfor, jeg har fået succes”

- Michael Jordan (1963 -), basketballspiller.

Michael Jordan
"The Greatest of all time:"

Michael Jordan

© Aktiv Træning

“Quäl dich, du sau!”

- Udo Bölts (1966 -), cykelrytter

Med ordene Pin dig selv, dit svin! prøvede cykelrytteren Udo Bölts under Tour de France i 1997 at hjælpe sin kriseramte kaptajn, Jan Ullrich, op ad Alpe d’Huez.

“Mange mennesker siger, at jeg er verdens bedste kvindelige fodboldspiller. Det tror jeg ikke. Og derfor bliver jeg det måske en dag”

- Mia Hamm (1972 -), fodboldspiller

Amerikanske Mia Hamm blev den første kvindelige superstjerne i fodbold. Hun nåede at spille 275 A-landskampe for USA og score hele 158 mål, før hun lagde støvlerne på hylden.

Mia Hamm
Kvindelig superstjerne:

Mia Hamm

© Aktiv Træning

“Og lad dette være en lektie til alle: Ingen slår Vitas Gerulaitis 17 gange i træk”

- Vitas Gerulaitis (1954 - 1994), tennisspiller. 

Den farverige tennisspiller med tilnavnet ‘Den litauiske løve’ havde tabt 16 kampe i streg til Jimmy Connors, men så i 1979 – i hans 17. forsøg – lykkedes det endelig. Den triumferende kommentar holdt dog ikke helt stik. Gerulaitis tabte nemlig 17 gange i træk til en anden af tidens store stjerner, Björn Borg.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: