Mand, der skifter cykelhjul

Har du styr på, hvad der er det vigtigste at opgradere på din racercykel? 

© Foto: iStock

4 vigtige opgraderinger til din cykel

Frederik Muff, cykelrytter og indehaver af Zero Drag Lab, udpeger de 4 vigtigste gearopdrageringer til din racercykel, du skal investere i.

13. december 2021 af Redaktionen Frederik Muff, cykelrytter og indehaver af virksomheden Zero Drag Lab

Dæk

Dækkene er noget af det vigtigste udstyr på cyklen. De er som hjulene en roterende masse, så vægten betyder en del, og du kan nemt spare 100 gram pr. dæk ved at skifte fra billige budgetdæk til dyre highend-dæk. Endnu vigtigere, så er rullemodstanden langt lavere på de dyre dæk og sparer dig op til 10-15 watt. 

Rengøringsprodukter

Det er sjovere at bruge penge på et nyt hjulsæt end på rengøringsprodukter, men faktum er, at en ren cykel kører markant hurtigere end en slidt og snavset. Derfor: Køb rengøringsprodukter, og hold din cykel ren. En undersøgelse fra 2012 viste, at du taber ca. 10 watt på at køre på en snavset kæde. 

Hjul

De hjul, der typisk følger med din cykel, er billige standardhjul. De er kendetegnet ved høj vægt, dårlig aerodynamik, bløde fælge og dårlige kuglelejer. Ved at opgradere får du et stivere, lettere, mere aerodynamisk og bedre rullende hjulsæt, der overfører langt mere energi til fremdrift. Du kan få hjul til 15-20.000 kr., men et godt aluhjul til 3-4.000 kr. vil også gøre en stor forskel sammenlignet med et budgethjul. 

Smøremiddel

Der er faktisk stor forskel på, hvor stor friktion i drivlinjen (kæde, kassette, pulleyhjul og klinger) forskellige typer smøremiddel skaber. De bedste voksbaserede smøremidler kan spare dig 5-10 watt sammenlignet med olie. Endnu mere, når olien er blevet snavset.


Har du styr på, hvad en Ironman er? Vi giver dig alle svarene i denne artikel. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: