Prøv den! Uanset hvor mange penge du bruger på en ny cykel, er det helt afgørende, at størrelsen er perfekt!© iStockphoto

8 tip før du køber racercykel

Der rejser sig hurtigt en hel stribe spørgsmål, når du står og skal vælge din nye racercykel.

25. marts 2011

Hvilke komponenter? De 3 store producenter af cykelkomponenter er Shimano, Campagnolo og SRAM. Hvilken en af de 3 du vælger, har i sidste ende ikke den store betydning for cyklens kvalitet og funktion: Prisen følger typisk kvaliteten opad, så det er svært at købe katten i sækken, når du er over 6.000-7.000 kroner. Men prøv de 3 systemer, og få et indtryk af, hvilket du bedst kan lide både rent æstetisk, funktionelt – altså måden, det betjenes på – og helt konkret mht. hvordan skifte- og bremsegrebene passer i dine hænder.

Dyr eller billig løsning? De absolutte topmodeller inden for både komponenter, stel og hjul giver dig én fordel: lav vægt. Men ofte er de mindre fancy (og billigere) modeller produceret med de præcis samme teknologier bare i tungere materialer. I næsten alle tilfælde bruges aluminium i de billigere modeller i stedet for kulfiber. Så for færre penge får du faktisk et mere holdbart og stærkere produkt – der blot er en smule tungere.

Køb på nettet? Cykelkøb på nettet er en mulighed, som både rummer fordele og ulemper. Priserne er ofte gode, men hjælp og service er mere besværligt. Hvis du handler cykel på nettet, skal du kende dine mål. Nogle netbutikker guider dig igennem en stelguide, så du får den rette størrelse. Men som førstegangskøber kan du med fordel vælge webbutik efter, hvem der har et showroom, hvor du kan prøve cyklen først.

Hvilke pedaler? Du kan eventuelt vælge en type pedaler, som er vendbare og har en klikpedal-funktion på den ene side og almindelig flad pedal på den anden side. Den pedaltype gør det muligt for dig at bruge både cykelsko og almindelige sko.

Opgradér bagefter? Når du shopper cykel i begyndersegmentet, som går fra omkring 6.000 kroner og op, har du altid mulighed for at opgradere cyklen, i takt med at du bliver grebet af sporten. Vil du ikke ud i en større investering såsom et sæt nye hjul, kan du med fordel udskifte følgende dele med lettere udgaver: sadelpind, sadel, frempind og styr.

Ekstraudstyr? Uanset om du skal bruge din racercykel til at pendle, cykeltræne eller begge dele, kalder det på lidt basalt udstyr: En hjelm er et must – helt enkelt. Du vil også blive rigtig glad for en vindtæt cykeljakke – det vil sige med lange ærmer og ekstra langt rygstykke. Et par cykelhandsker vil give dig utrolig meget komfort, fordi de sikrer et godt greb på cyklen, uden at du ‘trykker’ dine hænder trætte.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: