Klædt på til kulde: På cyklen

Se her, hvordan du effektivt klæder dig på til træningsturen i seriøse kuldegrader.

22. november 2010

Hue

Fokus på: Dækker ørerne og kan være under hjelmen.

Funktion: Huen skal hindre kold fartvind i at trække hen over hovedbunden. Samtidig skal øreflipperne beskyttes mod forfrysning.

Briller

Fokus på: Udskiftelige eller fotokromiske linser, der selv tilpasser sig lysforholdene.

Funktion: Kold fartvind tørrer øjnene ud, og solreflekser fra sne vil irritere. Med et par cykelbriller, der sidder tæt og skærmer af til siderne, er du optimalt beskyttet mod træk og lysreflekser.

Svedundertrøje

Fokus på: Svedtransporterende materialer, tætskåret snit og lange ærmer.

Funktion: Skal hurtigt flytte sveden ud i mellemlaget. Stoffet bør ikke være tykt, da isoleringen klares af mellemlaget.

Hjelmovertræk

Fokus på: Vindbeskyttelse.

Funktion: Til vinterbrug er hjelmens ventilationsåbninger lidt giftige, fordi de fører kold vind ind over hovedbunden. Det problem kan et vindtæt overtræk, der nemt pilles af og på, afhjælpe.

Korte cykelbibs

Fokus på: Puden skal være anatomisk og gerne blødt polstret. Stoffet skal være tyndt og svedtransporterende.

Funktion: Den tykke pude er med til at dæmpe stød fra det frosne underlag. Det er især vigtigt i terrænet. Tyndt stof fremmer svedtransporten væk fra huden og får bukserne til at sidde godt inde under ydertightsene.

Sokker

Fokus på: Halvlangt skaft og god tykkelse. Gerne uld i en eller anden grad for god temperatur- og fugtkontrol.

Funktion: Danner et isolerende lag om fødderne og er med til at flytte sveden væk fra huden. Det høje skaft forebygger en kuldebro mellem sok og tights.

Jakke

Fokus på: Kropsnært snit, krave der når godt op i halsen og slutter tæt, god længde i ryg og ærmer samt muligheder for ventilation.

Funktion: Skallen holder vind og vejr stangen. Det kræver, at jakken som minimum er vævet i vindtæt stof eller forsynet med en membran, der holder vinden og nedbøren ude. Ekstra længde i ryggen holder lænden varm, selv når du sidder foroverbøjet i den klassiske racerstilling.

Mellemlag

Fokus på: Tæt snit, lynlås i halsen og gerne ryglommer.

Funktion: Skal optage og flytte sveden videre. Og det skal være muligt at regulere varmen ved at lyne op og ned. Ryglommer gør det muligt at have drikkeflaske og energi barer et frostfrit og smudsbeskyttet sted.

Handsker

Fokus på: Vindtæt overflade, foring.

Funktion: Holde fingrene varme ved at lukke vinden ude og være forede, så der dannes en lun hinde af luft mellem hud og stof. Luffer duer ikke, da de hæmmer betjeningen af gear og bremser

Lange vintertights

Fokus på: Stof, der går langt op ad ryggen og vand- og vindafvisende materiale på knæ, lår, underliv og bagdel.

Funktion: Den lodne inderside isolerer, mens det vindtætte ydre forhindrer afkøling fra fartvinden. Rygstykket skal gå langt op for at holde lænden varm og tør, mens en vandafvisende belægning op ad bagdelen dækker for opsprøjt.

Sko

Fokus på: God plads til tæerne. Til MTB-kørsel kræves også en grov sål med godt fæste i vintermudderet.

Funktion: Skal sikre god kraftoverførsel til pedalerne. Samtidig skal der være plads til en tykkere sok end i sommerskoen, ligesom vandafvisning vil være optimalt.

Overtræk

Fokus på: Overtrækket skal være i tykt, vandafvisende neopren eller gummi og være forsynet med en robust lynlås. Skaftet skal være så højt, at hele skoen kapsles ind.

Funktion: Fartvinden skal lukkes ude, så det er vigtigt, at overtrækket slutter tæt til om tåboksen. Neoprenen skal være så tyk, at fødderne kan holdes varme. Lynlåsen skal være skærmet af, så fugten har svært ved at trænge ind.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: