© iStock

Cykling til arbejde er lige så effektivt som fitness

Du taber dig lige så meget ved at cykle til arbejde som ved at motionere i fritiden.

5. januar 2019 af Jesper U. Larsen

Snup cyklen til arbejde, hvis du gerne vil smide nogle kilo. Det kan faktisk hamle op med effekten af at træne i fx et fitnesscenter i fritiden, viser et studie fra Københavns Universitet.

Pendlercykling er dermed et oplagt valg, hvis man gerne vil være aktiv og tabe sig, men har svært ved at presse træning ind i en travl hverdag, påpeger forskerne.

Farvel til 4 kilo fedt

I studiet deltog 130 inaktive overvægtige, som blev inddelt i fire grupper. En gruppe skulle begynde at cykle til og fra arbejde – i gennemsnit 14 km om dagen. To andre grupper skulle motionere 5 gange om ugen i fritiden ved henholdsvis høj intensitet og moderat intensitet - fx med løb på løbebånd. Den sidste gruppe fungerede som kontrolgruppe og skulle ikke ændre vaner.

LÆS OGSÅ: Gør Det Selv har byggevejledninger til, hvordan du bygger et cykelskur selv - nemt og billigt.


Efter seks måneder havde deltagerne i cykelgruppen reduceret fedtmassen med 4,2 kg i forhold til kontrolgruppen. Fedttabet hos cykelpendlerne var dermed lige så stort som hos gruppen, der motionerede ved høj intensitet i fritiden. De, der trænede ved moderat intensitet, reducerede kun fedtmassen med 2,6 kg i forhold til kontrolgruppen.

Effektiv træning for øvede

Forsøget blev som nævnt lavet på inaktive voksne, men også mere øvede motionister kan få meget ud af at veksle spildtid i bil eller tog til effektiv træningstid på cyklen. Vil du have det optimale ud af pendlerturen, skal der dog skrues op for intensiteten og lægges noget distance på. Her får du 3 tips til, hvordan du gør pendlerturen til effektiv træning.

Vil du gerne vide mere om træning, skader, sundhed, motivation og meget mere, så tegn et abonnement på Aktiv Træning lige HER. I magasinet får du al den nyeste viden om træning og inspiration til at leve et sundere og mere aktivt liv.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: