Mand tager cyklen på arbejde
© iStock

Får man overhovedet noget ud af at cykle til arbejde?

Vi får altid fortalt, at vi skal cykle på arbejde for at holde os sunde. Men har det reelt så stor en sundhedseffekt, som de fagkyndige påstår?

29. marts 2017 af Redaktionen

Tager du cyklen til arbejde, er det ikke kun forsinkede tog og lange bilkøer, du slipper for. Du holder også diverse sygdomme på afstand. 

Et nyt stort studie, hvor forskere har fulgt 23.732 svenskere, viser, at pendlercykling har en særdeles positiv betydning for helbredet. 

Personerne i undersøgelsen havde en gennemsnitsalder på 43,5 år ved studiets start. Over en periode på 10 år undersøgte man, hvad det betød for kroppen, om de tog cyklen til arbejde eller ej. 

Det viste sig i høj grad at give bonus, når de havde mindst en kilometers cykeltur frem og tilbage til jobbet. selvom du ikke giver den fuld gas på cyklen, får du en sund effekt.
 
Sammenlignet med ikkecyklisterne havde de mindre risiko for en række sundhedsfarer såsom overvægt, forhøjet blodtryk og type 2-diabetes.

7 procent større risiko for demens har personer, som bor mindre end 50 m fra meget trafikerede veje, sammenlignet med dem, der bor mere end 300 m fra tæt trafik. Det viser en undersøgelse. Forurenende stoffer fra biltrafik menes at være årsagen.

Så meget falder risikoen for …

  • For højt blodtryk: 11 %
  • Diabetes: 18 %
  • For højt kolesteroltal: 20 %
  • Overvægt: 39 %

Kilde: The Lancet og American Heart Association

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: