Det er svært at forstå i dag, men for 100 år siden, da Giro d´Italia blev skabt, var dette det mest maskuline out fit man overhovedet kunne forestille sig.

Giro d'Italia: Derfor er førertrøjen lyserød

Giro d´Italia er nu afsluttet. Tom Dumoulin er kåret som vinder og kunne tage den sidste lyserøde førertrøje med hjem. Men hvorfor dælen er den trøje lyserød? Læs historien her.

24. maj 2017 af Lasse Lyhne

Italien rundt er et af de barskeste cykelløb i verden. 3 uger i tårnhøjt tempo. Nedad dramatiske nedkørsler og op ad nådesløse bjerge. Og vejret på de højeste tinder er også så bistert, at kun de hårdeste halse kommer over dem. Alligevel er førertrøjen i de brutale løb lyserød. Hvorfor dog?

Giro d´Italia blev skabt af sportsdagbladet La Gazzetta dello Sport i 1909. Avisen var en rigtig mande-avis, der skrev om polarekspeditioner og opdagelsesrejser til det dybeste Afrika og dyrkede heroisme og maskulin opofrelse. Og avisen var naturligvis trykt på papir i den mest maskuline farve overhovedet, nemlig lyserød.

Lyserød var maskulin

Sagen er nemlig den, at lyserød indtil omkring 1940, var en udpræget maskulin farve. Den var alt for skrap og voldsom til at blive forbundet med piger, der i højere blev iklædt den rolige, himmelske farve, lyseblå.

Så da Giro d´Italia i 1931 fik indført en førertrøje skulle den naturligvis have en farve, der symboliserede avisen og alt det, den stod for - og det kunne kun være lyserød. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: