Mænd cykler op ad bakke.
© iStock

Hold farten op ad bjerget

Hidtil har man i cykling antaget, at det var ligegyldigt at ‘ligge på hjul’ op ad bakke. Men det er det slet ikke, viser forskning.

7. november 2019 af Redaktionen

Sådan holder du farten

Når cykelrytterne ligger i læ af hinanden, får de en aerodynamisk gevinst, så de typisk skal arbejde op til 30 pct. mindre for at bevare det samme tempo som rytteren, der bryder vinden. 

Men den gevinst handler meget om at køre i høj fart, og derfor har man generelt antaget, at det ikke gav noget at ‘ligge på hjul’ på stejle stigninger, fordi tempoet er lavt. 

Fra stigninger på 7,2 pct. har man vurderet, at læ således var helt ligegyldigt. Men den opfattelse er helt forkert, viser en ny grundig undersøgelse fra Université de Franche-Comté. De franske forskere lavede indgående forsøg og analyse med 12 veltrænede proryttere fra cykelholdet FDJ, der blev sat til at køre 2,7 km lange tidskørsler på en bjergrute med 7,4 pct. støt stigning. 

Testerne kørte både solo og med en hjælperytter foran, der havde elmotor for at sikre et helt stabilt pace. Testerne forbedrede deres tider med hele 4,2 pct., når de kørte med hjælperytterpace. Og med alle data isoleret og analyseret kunne forskerne udlede, at den aerodynamiske gevinst stod for 58 pct. af præstationsforbedringen, mens den sidste del forklares med en psykologisk gevinst. 

For når rytterne får selskab, lider de mentalt mindre. Det betyder hævet smertegrænse og gør rytteren i stand til at yde lige ‘det ekstra’. 

Kilde: International Journal of Sports Physiology and Performance

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: