Hvor lang en frempind skal jeg vælge?

Frempind er derfor noget af det vigtigste, når cyklen skal indstilles.

29. marts 2011

Her er et prekært spørgsmål, der kan få cykelentusiaster til at gispe efter vejret. Valg af længde og vinkel på din frempind har indflydelse på afstanden mellem sadel og styr og på, hvor højt styret sidder. Frempind er derfor noget af det vigtigste, når cyklen skal indstilles.

Uanset om du skal have frempind på din racercykel eller på din mountainbike, handler det om, hvilket formål du har med at cykle. Jo længere frempind du har, og jo mindre vinkel, des bedre aerodynamik, men også mindre komfort og kontrol. Modsat med en kort frempind eller en frempind med stor vinkel.

Sådan gør du Når din sadel er placeret korrekt, skal du placere din albue ud for spidsen af sadlen, så din arm og hånd peger fremad. Længden fra fingerspidserne til styret bestemmer længden af din frempind. Afhængigt af hvor aggressiv en position du vil have på cyklen, skal afstanden fra fingerspidser til styret være følgende:

1 cm: God komfort – egnet til hyggecykling og pendling.

1,5 cm: Fornuftig komfort – egnet til motionscykling og pendling.

2 cm: Begrænset komfort – egnet til tempocykling.

2,5-3 cm: Stort set ingen komfort – egnet til konkurrencecykling.

MTB Aerodynamikken er ikke vigtig på MTB. I det ujævne terræn handler det mere om kontrol, og et højt placeret styr er en fordel. Særligt på nedkørsler, da tyngdepunktet rykkes lidt bagud, og du bedre kan styre cyklen. Du kan derfor montere en frempind med relativt stor vinkel på din MTB for øget kontrol.

Huskeregler til valg af frempind

  • Din frempind skal være 100-130 mm. En meget lang frempind forringer din evne til at styre cyklen – især i sving. En meget kort frempind kan være decideret farlig ved høje hastigheder, da frempind giver stabilitet, når tempoet er højt. Det gælder både for din racercykel og mountainbike.

  • En frempind over 130 mm eller under 100 mm kan kun komme på tale, hvis du er særlig lang- eller kortlemmet.

  • En længere frempind kan gå an på en mountainbike, hvis vinklen samtidig er stor. Her giver en stor vinkel kontrol over cyklen.

  • Hvis du skifter til en kortere frempind, bør du tjekke, om dine knæ rammer styret, når du står op i pedalerne.

  • Frempindens vigtigste egenskab er stivhed. Især når du sprinter eller accelererer op ad stigningerne, trækkes der voldsomt i frempinden, og her er en let kulfiber-frempind på 90 gram ikke nødvendigvis at foretrække. Af samme grund kører supersprinteren Mark Cavendish med en kraftig frempind på over 200 gram.

  • Valget af frempind er ikke endeligt. Prøv dig frem med frempinde af forskellig længde og vinkel, indtil du finder en, der passer.

Tip

Når du køber ny racercykel eller mountainbike, så lav en aftale med din cykelhandler om, at du kan bytte din frempind ud med en anden i samme kvalitet, men af anden længde og vinkel efter et par uger. Derved kan du få tid til at afprøve, hvordan frempinden passer til dit behov.

Er det ikke muligt, så få cykelhandleren til at sætte en meget billig frempind på, som du kan bytte ud, når du finder den position på cyklen, du ønsker. Først derefter kan du så købe den dyrere frempind, du drømmer om. Undlader du at gøre dette, risikerer du at smide mange penge efter et stykke udstyr, du reelt ikke kan bruge til noget.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: