Har du 82.995 kr. at snolde for, er det bare at bestille Specialized s nye topmodel. Er budgettet lidt mindre, så find et par gode råd i artiklen herunder. 

Købeguide: Racercykel - det skal du kigge på.

En racercykel er en stor investering . Og som alle andre store investeringer skal den gøres med omhu. Her er 5 ting, du skal overveje, inden du slagter sparegrisen.

18. marts 2019 af Lasse Lyhne

1. Mærke eller ej?

Som med alt andet betaler du for mærket, når vi snakker racercykel. Skal der stå Pinarello, Colnago eller Specialized på underrøret, koster det typisk 20-25 pct. mere, end hvis der skal stå Stevens, Rose, Canyon eller noget helt fjerde.

2. Race eller komfort?

En racercykel er ikke bare en racercykel. Producenterne har gennem de seneste år udviklet forskellige typer af cykler. Der er de aggresive, stive cykler lavet til race, de ultralette cykler lavet til bjerge, de komfortable cykler lavet til lange ture og de alsige gravelbikes lavet til kørsel på både grusveje og asfalt. Så afdæk dine behov og vælg din type.

3. Alu eller Carbon?

Stellet er cyklens sjæl. Det er i høj grad det, der afgør, hvordan cyklen opleves. Udover typen af stellet skal du også tage stilling til stellets materiale. Her står valget typisk mellem aluminium og det lettere, men også dyrere, carbon. Carbon er domminerende i cykler til over 12.000 kr. Er budgettet lidt strammere, er aluen værd at overveje, da du stadig får en let og stiv ramme, men kan få bedre dele på end på en billig carbon-cykel.

4. Gruppen: Japansk, Amerikansk eller Italiensk?

Det såkaldte gruppe består af bremsegreb, bremser, bagskifter, forskifter og kranksæt. Det er med andre ord alt cyklens mekanik. Der findes overorodnet set 3 producenter af geargrupper. Japanske Shimano, italienske Campagnolo og amerikanske Sram. Hver producent har en stribe forskellige grupper, der varierer i vægt, kvalitet og ikke mindst pris. På en budget racer vil du oftest finde en Shimano eller Sram gruppe, mens italienske Campa er noget dyrere. Mens Srams billigste gruppe Apex er en udmærket 10speed-gruppe, laver shimano en masse discountdele, som du bør undgå. Står der Shimano på gruppen, skal det som minimum være Tiagra-gruppen.

Ofte blander cykelproducenterne dog delene, så vær opmærksom.


Campagnolo:

 • Superrecord (luksus)
 • Record (luksus)
 • Chrous (semi-luksus)
 • Potenza (semi-luksus)
 • Centaur (standart)

Shimano:

 • Dura Ace (luksus)
 • Ultegra (semi-luksus)
 • 105 (standart)
 • Tiagra (semi-standardt)
 • Sora (discount)
 • Claris (discount)

Sram

 • Red (luksus)
 • Force (semi-luksus)
 • Rival (standart)
 • Apex (semi-standart)


5. Hjul – billige eller dyre?

Hjulene er nok den enkeldel, der gør den største forskel på oplevelsen af cyklen. Gode hjul ruller godt, er dejligt stive og vejer ingenting - til gengæld er de meget dyre. Du kan nemt bruge 20.000 kr. på et hjulsæt, hvis du skulle have de tilbøjeligheder, og det er ofte på hjulene at producenterne sparer. Selv dyre cykler over 15.000 kr. kommer ofte med et discount-hjulsæt. Overvej derfor at lave plads i budgettet til et ekstra hjulsæt og brug de medfølgende hjul som træningshjul. Kigger du dig for, kan du godt få et rigtig godt sæt hjul for 3.000-4.000 kr. 

Få mere ud af træningen

Vil du have mere ud af din træning? Så skal du have det rigtige gear. Lige nu kan du få lækker træningstrøje fra Craft sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Trøjen er lavet i et let, blødt og elastisk materiale, der følger dine bevægelser helt suverænt.

Pulloveren har en værdi af 599 kr., men lige nu kan du få den sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Læs mere om det skarpe tilbud her – og rigtig god fornøjelse med din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: